Ajankohtaista

Kirjasto, Kulttuuri, Rakentaminen, Tilakeskus

Pääkirjastosta ajanmukainen ja toimivampi - peruskorjaus alkaa elokuussa     

28.4.2021

Pääkirjaston peruskorjaus alkaa 1.8.2021 ja sen arvioitu kestoaika on noin vuoden verran.  Pääkirjasto sulkeutuu juhannuksena, jotta aineistot ehditään pakata ja tila tyhjentää ennen elokuuta. Peruskorjauksen jälkeen kuntalaisilla on käytössään ajanmukainen ja viihtyisä pääkirjasto, joka tarjoaa monipuolisia aineistoja ja tiloja kaikenikäisille kuntalaisille.

Suunnitteilla on, että kirkonkylällä kirjastopalveluita tarjotaan myös pääkirjaston saneerauksen aikana. Kunnan neuvottelut väistötiloista ovat loppusuoralla suunnitellun tilan vuokraajan kanssa. Tiedotamme väistötilojen tilanteesta myöhemmin erikseen.

Miksi ja mitä korjataan?

Nurmijärven pääkirjasto on rakennettu vuonna 1984, minkä jälkeen kirjastoon ei ole tehty korjauksia, lukuun ottamatta vesikaton uusimista vuonna 2016. Peruskorjaus on hyväksytty kunnan investointiohjelmassa ja hankkeelle on varattu rahoitus vuosille 2021–2022.

“Pääkirjaston peruskorjaus on tarpeellinen, jotta kirjasto on käyttäjäturvallinen ja esteetön sekä täyttää nykyisen lain edellyttämät vaatimukset julkiselle rakennukselle. Peruskorjauksen myötä myös pääkirjaston tilojen käyttö tehostuu – tiloista tulee viihtyisämmät ja ne palvelevat paremmin kuntalaisten tarpeita” kertoo kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen.

“Pääkirjaston saneerauksessa uusitaan muun muassa yleisötilojen lattia ja katot, varaudutaan sähköautojen lataamiseen sekä rakennetaan uusi ilmanvaihtojärjestelmä, jäte- ja polkupyöräkatos ja parvi.  Lisäksi ajanmukaistetaan lukitus- ja hälytysjärjestelmät. Rakennuksen julkisivuun ei pääsääntöisesti tehdä muutoksia, piha-alueilla tehdään kaapelointitöitä”, lisää Könönen.

Suunnittelussa mukana useita viranomaisia ja kirjaston käyttäjiä

Pääkirjaston peruskorjauksen suunnittelu käynnistettiin syksyllä 2020. Suunnittelussa on ollut mukana useita viranomaistahoja, kuten palo- ja pelastusviranomaiset, kunnan tilakeskuksen, museon ja kirjaston henkilökuntaa sekä kirjaston käyttäjistä koostuva asiakasraati.

”Kunnan rakennushankkeista vastaavalla tilakeskuksella on iso rooli korjaushankkeessa. Tilakeskus on teettänyt korjaushankkeeseen liittyviä tutkimuksia ja teknisiä suunnitelmia sekä hoitaa kilpailutukset. Korjaushankkeen suunnittelijoiden kilpailutus on jo tehty ja korjaushankkeen toteuttajan, urakoitsijan kilpailutus tehdään toukokuussa”, sanoo kunnan rakennuttajainsinööri  Hemmo Saartoala, joka toimii hankkeen projektinjohtajana.

Millaisia muutoksia pääkirjaston peruskorjaus aiheuttaa kirjaston käyttäjille?

Peruskorjaukseen valmistautuminen on jo alkanut vähemmän käytettyjen aineistojen, kuten Kivi- ja kotiseutukokoelman, pakkaamisella ja kuljettamisella remonttivarastoon. Kirjastorakennus suljetaan asiakkailta juhannuksena, jonka jälkeen kirjaston loput aineistot pakataan ja tila tyhjennetään.

“Kesällä kirkonkylällä ei valitettavasti ole kirjaston toimipistettä. Klaukkalan ja Rajamäen kirjastot kuitenkin palvelevat omien aukioloaikojensa mukaisesti kuntalaisia kesällä pääkirjaston ollessa kiinni. Lainattavaan aineistoon saa myös tavallista pidemmät laina-ajat”, kertoo kirjastonjohtaja  Anu Sorvali.

“Remontoidussa pääkirjastossa voivat viettää aikaa kaikenikäiset, yksin tai yhdessä, löytää monipuolisesti luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa. Kirjastossa on tiloja, jossa voi työskennellä rauhassa, ja myös kokous- ja tapahtumatilat ovat aiempaa monikäyttöisemmät. Remontti tulee mahdollistamaan myös kirjaston omatoimikäytön”, iloitsee Sorvali.

Takaisin listaukseen