Ajankohtaista

Ilmastotyö, Siistiksi, Yritykset

Osta joululahjaksi kotimaista – osta nurmijärveläistä

8.12.2021

Monille joululahjoja hankkiville kotimaisuus on tärkeää. Suomalaisen joululahjan, joulukinkun tai joulukuusen hiilijalanjälki on yleensä pienempi kuin ulkomailla tuotetun. Suomalaista ostamalla säästetään ympäristöä, ja rahatkin päätyvät omiin taskuihin. Joululahjan ei tarvitse aina kuitenkaan olla uusi tavara, vaan se voi olla käytetty, tai vaikkapa aineeton lahja tai palvelu.

Nuoret huomioivat ilmastotekijät lahjaostoksissaan

Suomalaisten joulubudjetti on viime vuotta suurempi. Joululahjoihin ja muuhun joulunviettoon arvioidaan käytettävän 565 euroa aikuista kohden, kertoo Nordean teettämä kyselytutkimus. Tutkimukseen osallistui 1 061 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.

Vastaajista 57 % ilmoitti, että huoli ilmastonmuutoksesta ei vaikuta joulunajan kulutukseen. Joulunajan matkustussuunnitelmiin ilmastotekijöillä oli vaikutusta vain 10 % vastaajista.

Ilmastonmuutoksen huomioivat erityisesti vastaajista nuorimmat. Lähes puolet 18–34-vuotiaista vastaajista kertovat ilmastotekijöillä olevan vaikutusta heidän jouluostoksiinsa.

Vastaajat, jotka huomioivat ilmastonmuutoksen, ostavat ympäristöystävällisempiä lahjoja, suosivat aineettomia lahjoja tai palveluita, antavat lahjaksi käytettyjä tuotteita tai vähentävät lahjojen ostamista. Lähes puolet vastaajista kertoo antaneensa tai voisi ajatella antavansa käytetyn tuotteen joululahjaksi.

Suosi paikallisia yrityksiä – suosi aineettomia ja käytettyjä

Joululahjoihin käytettävillä euroilla on merkitystä myös palveluiden säilymiseen kunnassa. Lahjoja kannattaakin hankkia läheltä, koska siten tuetaan paikallisia yrittäjiä. Meillä Nurmijärvellä on monenlaisia yrityksiä, kivijalkakauppoja ja erikoisliikkeitä. Löytyy niin käsitöitä, koruja, taidetta, hunajaa, makeisia, juomia, jalkineita ja vaatteita kuin moninaisia lahjakortin arvoisia palveluja.

Aineettomat lahjat, kuten lahjakortit erilaisiin palveluihin ja hemmotteluhoitoihin, ovat hyvä idea. Lahjakortti esimerkiksi kampaajalle on niin teinin kuin mummonkin mieleen. Myös lähikauppoihin voi ostaa lahjakortin sopivalle summalle.

Makeiset, vaatteet, lelut, kirjat ja lahjakortit olivat kyselytutkimuksen mukaan edelleen suosituimpia lahjoja. Mitä, jos sinä antaisitkin tänä jouluna jotain ihan muuta? Anna lupaus siivouksesta, lumitöistä, lasten hoidosta, yhteisestä kävelylenkistä tai itse annetusta hieronnasta.

Takaisin listaukseen