Ajankohtaista

osallistuva budjetointi, Päätöksenteko

Osallistuvan budjetoinnin äänestys avattu – anna äänesi suosikeillesi viimeistään 3.4.

7.3.2024

Kuntalaiset jättivät osallistuvaan budjetointiin 69 ideaa. Se on kaikkien aikojen ennätys. Ideoiden arvioinnin jälkeen äänestettäväksi jäi 17 ehdotusta. Äänestäminen alkaa torstaina 7.3. ja päättyy keskiviikkona 3.4.2024.

Äänestettävä on ehdotuksia laidasta laitaan yksittäisestä tapahtumasta ja liukkaan kelin ajoharjoittelun mahdollisuudesta englanninkielisten kirjojen tai roskisten hankintaan. Siisteyteen ja viihtyvyyteen liittyvät teemat korostuvat tämän vuoden ehdotuksissa: roskiksiin liittyviä ehdotuksia on kolme ja ympäristön viihtyisyyttä lisääviä ehdotuksia kuusi.

Ehdotuksista voi äänestää niin montaa kuin määrärahalla on mahdollista toteuttaa. Äänestäjällä ei siis ole käytössä tietty äänimäärä, vaan tietty rahasumma eli 25 000 euroa. Äänestettävänä ovat ehdotukset (suluissa ehdotuksen kustannusarvio):

 • Enemmän englannin kielisiä kirjoja kirjastoihin (5 000 €)
 • Kahden henkilövaa’an hankinta Rajamäen uimahalliin (1 500 €)
 • Kalusteryhmät Kuhakoskelle (1 600 €)
 • Kaunista on helppo rakastaa – puiden istutus Lähtelänoja-Pikimetsäntie -alueelle (10 000 €)
 • Kirsikkapuita ja muuta kaunista Lepsämän keskustaan (3 800 €)
 • Leuanvetotanko Tornimäelle (5 000 €)
 • Lisää kesäilmettä ja viihtyisyyttä Palojoelle, Kiven kylälle (2 100 €)
 • Lisää roskiksia Nurmijärvelle (5 400 €)
 • Lisää viihtyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia Enkun Lammelle (4 700 €)
 • Liukkaan kelin ajoharjoittelu kunnan tukemana (6 000 €)
 • Viihtyisän ulkoilupaikan toteuttaminen Lähtelän rantaan (10 000 €)
 • Nukarin Frisbeegolfrata (14 000 €)
 • Nukarin urheilukentän pituushyppypaikka kuntoon (10 000 €)
 • Nurmijärven kesäpäivä (10 000 €)
 • Roskiksia Röykkään (4 500 €)
 • Roskisten uusiminen Sääksin uimarannalle (8 500 €)
 • Turvallisuutta Klaukkalantielle Välkky-havainnekapseleilla (10 000 €)

Ehdotuksiin voi tutustua tarkemmin Solmun OsBu-sivuston Selaa tuloksia -sivulta.

Äänestys on auki 7.3.-3.4.2024 välisenä aikana.  Äänestää voi:

 • Sähköisesti Solmu-verkkoasiointipalvelussa. Sähköinen äänestäminen edellyttää toimivaa sähköpostiosoitetta ja rekisteröitymistä äänestäjäksi. Rekisteröitynyt äänestäjä saa äänestyslinkin sähköpostilla.
 • Paperilomakkeella Kirkonkylän, Klaukkalan ja Rajamäen kirjastojen asiakaspalvelupisteissä, kirjastoauto Oivassa, sekä kunnanviraston asiakaspalvelupisteessä (Keskustie 2B) (huomioi aukioloajat).

Solmun OsBu-sivuston Selaa tuloksia -sivulta voi äänestysaikana seurata reaaliaikaista äänestystilannetta sähköisten äänten osalta. Äänestysajan päätyttyä tuloksiin lisätään paperilla annetut äänet. Lopullinen äänestystulos julkaistaan viikolla 14. Määrärahan puitteissa voidaan toteuttaa yksi tai useampi idea äänestystuloksen mukaisesti.

Äänestyksen ulkopuolelle jääneissä ideoissa toivottiin muun muassa uusia liikuntapaikkoja

Kaikki ideat arviointeineen julkaistaan äänestyksen päätyttyä. Kivoja ja hauskoja ideoita jäi äänestyksen ulkopuolelle, sillä niitä ei olisi voinut toteuttaa tämän vuoden osallistuvan budjetoinnin määrärahalla tai aikataululla. Arvioinnissa huomioitiin myös se, että lähtökohtaisesti idean tulisi olla kertaluontoisesti toteutettava eikä sen tulisi aiheuttaa merkittäviä kustannuksia tuleville vuosille.

Jätetyissä ideoissa korostui viime vuotiseen tapaan liikuntaan liittyvät aiheet, joita oli yli viidennes ideoista. Esimerkiksi Parkkimäkeen toivottiin kuntoportaita kolmessa ideassa ja ulkokuntolaitteita eri paikkoihin ehdotettiin niin ikään kolmessa ideassa.  ”On hienoa, että ihmiset ovat kiinnostuneita liikkumisesta ja ideoivat uusia liikuntapaikkoja. Harmillisesti vain liikuntapaikkoihin liittyvät ideat ovat pääosin mahdottomia toteuttaa osallistuvan budjetoinnin kautta. Ensinnäkin toteutus vie aikaa, sillä suunnittelu on tehtävä huolella. Lisäksi liikuntapaikkojen toteutus on kallista. Esimerkiksi kuntoportaat, joita tasaisesti toivotaan ovat useiden satojen tuhansien eurojen investointi. Myöskään ulkokuntosalilaitteita ei hankita pikkurahalla: tänä kesänä uusittavien Sääksin rannan ulkokuntosalilaitteisiin on varattu 60 000 €. Tällä hetkellä liikuntapaikkojen osalta on myös huomioiva kunnan talouden tasapainottamiseen tähtäävä NUUKA-ohjelma ja valtuuston 23.6.2023 tekemä päätös, jonka mukaan kunta pidättäytyy uusien liikuntapaikkojen rakentamisesta”, toteaa liikuntapaikkapäällikkö Kalle Koski. ”Siksi on hienoa, että kunnasta löytyy aktiivisia yhdistyksiä, jotka talkootyöllä edistävät liikkumisen mahdollisuuksia”, jatkaa Koski viitaten äänestettävänä olevaan ehdotukseen ”Nukarin Frisbeegolfrata”, jonka toteuttajana on Nukarin Viskojat ry.

Viime vuodelta toistuivat myös ideat liittyen Isosuon luontopolkuun. Isosuohon liittyvien ideoiden toteutus ei ole kunnan käsissä, sillä alue on Natura-aluetta, jonka omistaa valtio (Metsähallitus). Lisäksi joidenkin äänestyksen ulkopuolelle jääneiden ideoiden osalta asiaa toteutetaan jo normaaliin toimintaan kuuluvana tai tietyn ohjelman tai suunnitelman kautta.

Takaisin listaukseen