Ajankohtaista

Kaikki, Kulttuuri

Nurmijärvellä jaettiin kulttuuripalkintoja Aleksis Kiven päivänä –  Konstiniekka Hannele Laurille, Eskon puumerkki Tommi Rajalalle

11.10.2022

Konstiniekka Hannele Laurille

Nurmijärven kunnan kulttuuripalkinto Konstiniekan saa tänä vuonna näyttelijä Hannele Lauri.

Palkinto voidaan antaa jollakin taiteen alalla ansioituneelle nurmijärveläiselle tai Nurmijärvellä vaikuttaneelle henkilölle tai ryhmälle, nurmijärveläiselle tai Nurmijärvellä ansiokkaasti toimineelle yhdistykselle, tai Nurmijärven kulttuurielämään ansioituneesti vaikuttaneelle nurmijärveläiselle henkilölle. Palkinnon arvo on 3000 euroa.

Hannele Lauri on tehnyt pitkän, monipuolisen ja näyttävän uran teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Teatterin puolella Lauri on työskennellyt nelisenkymmentä vuotta. Hänet on nähty lavalla niin William Shakespearen ”Hamletin” Ofeliana, Anton Tsehovin Lokin Ninana kuin Aleksis Kiven ”Canzion” Marcianakin.

Koko kansan tuntemaksi näyttelijätähdeksi Hannele Lauri tuli 1980-luvulla television suosikkiohjelmiin kuuluneen Spede Show:n myötä. Eri televisiosarjoissa hänet on vuosien varrella nähty lukuisia kertoja, ja elokuvissa hän on ollut mukana 1970-luvulta alkaen. Suomalaisen viihteen historiasta on mahdotonta puhua mainitsematta Uuno Turhapuro -elokuvia. Niissä Lauri on ollut mukana peräti yhdeksän kertaa. Ei ole mitenkään tavallista, että naisnäyttelijä tekee ison elokuvaroolin vielä varttuneemmalla iällä. Hannele Laurin kohdalla tämä toteutui, kun hän näytteli keskeisen roolin viime vuonna ilmestyneessä Johanna Vuoksenmaan ohjaamassa elokuvassa 70 on vain numero.

Valitettavasti Hannele Lauri ei päässyt paikalle mutta hän lähetti tervehdyksen tilaisuuteen.

Eskon puumerkki Tommi Rajalalle

Aleksis Kiven Seura on myöntänyt Eskon puumerkki -tunnustuspalkinnon Tommi Rajalalle, Puolangan pessimistien taiteelliselle johtajalle. Palkinto on vuodesta 1975 alkaen jaettu vuosittain henkilölle, joka on osoittanut omaavansa Nummisuutarin Eskolle kuuluvia luonteenpiirteitä, aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä, ja joka näiden ominaisuuksiensa ansiosta on piirtänyt puumerkkinsä aikakirjoihin.

Puolangan pessimistien taiteellisen johtajan Tommi Rajalan maailmankatsomuksellisesti kirkas ja eskomaista periaatteellisuutta ilmentävä toiminta kainuulaisen pessimismin äänitorvena antaa ainutlaatuisen roolimallin kotiseututyölle ja kuntamarkkinoinnille.

“Tommi Rajala ja Puolangan pessimistit eivät sorru konsulttipuheeseen, vaan auliisti myöntävät, että suo on siellä, vetelä täällä eikä kuivaa kussaan”, Aleksis Kiven Seuran johtokunta kiteyttää valintaansa.

Palkinnot luovutettiin Aleksis Kiven päivänä 10.10. Nurmijärven kirjastossa järjestetyssä yksityistilaisuudessa.

Tunnelmia tilaisuudesta

Aleksis Kiven päivän palkintojen jakotilaisuus

Näyttelijä Johannes Korpijaakko esitti Aleksis Kivi -monologin.

Aleksis Kiven päivän palkintojen jakotilaisuus

Kunnanjohtaja Outi Mäkelän tervetulosanat.

Aleksis Kiven päivän palkintojen jakotilaisuus

Aleksis Kiven Seuran puheenjohtaja Sakari Katajamäki.

Aleksis Kiven päivän palkintojen jakotilaisuus

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Anna-Liisa Lyytinen paljastaa Konstiniekka palkinnon saajan.

Aleksis Kiven päivän palkintojen jakotilaisuus

Eskon puumerkki -tunnustuspalkinnon saaja Tommi Rajalan kiitospuhe.

Aleksis Kiven päivän palkintojen jakotilaisuus

Yleisöä pääkirjaston tapahtumatilassa.

Aleksis Kiven päivän palkintojen jakotilaisuus

Sakari Katajamäki luovutti Tommi Rajalalle lupauskirjan.

Aleksis Kiven päivän palkintojen jakotilaisuus

Eskon puumerkki -tunnustuspalkinto.

 

 

 

 

Takaisin listaukseen