Ajankohtaista

Lukio, Nuoriso, Opetus ja koulutus

Nord StarT -kilpailun voitto Nurmijärven lukiolle!

9.2.2022

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti syksyllä 2021 pohjoismaisen Nord StarT – ilmastonmuutoskilpailun osana Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakauden 2021 ohjelmaa. Nurmijärven lukion Rajamäen toimipisteen kemian opiskelijaryhmä voitti 16-18-vuotiaiden sarjan. Nurmijärven kunta onnittelee voittajia!

Kilpailu järjestettiin yhteistyössä LUMA-keskus Suomen StarT-ohjelman kanssa ja sen tavoitteena oli osallistaa lapsia, nuoria ja aikuisia varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin ideoimaan yhdessä konkreettisia keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Opetusministeri Li Andersson onnitteli voittajia keskiviikkona 9.2.2022 avoimessa verkkotilaisuudessa. Nurmijärven lukiosta kilpailuun osallistui Rajamäen toimipisteen kemian opiskelijoista muodostunut ryhmä opettajansa Mira Havukaisen luotsaamana voittaen 16-18-vuotiaiden sarjassa.

Nord StarT -kilpailuun oli mahdollista osallistua projektitöillä ja käytänteillä, joissa eri ikäryhmät ja kouluasteet tekevät yhteistyötä. Koulu, luokka, kerho tai mikä tahansa muu joukko lapsia, nuoria tai aikuisia pystyivät osallistumaan hyvällä projektilla, jossa lapset ja nuoret näyttivät, miten ilmastokriisi torjutaan. Kilpailu oli tarkoitettu koulutusjärjestelmän kaikille tasoille varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Pohjoismaisen tuomariston mukaan voittaneet projektit hyödynsivät tieteenkäytänteitä tutkimuksellisuuden ja laboratorioyhteistyön kautta. Projektit mahdollistivat myös nuorten oman toimijuuden niin itsenäisesti kuin yhteistyössä muiden kanssa.

Palkintojen suuruus on 500 euroa.

Kilpailun voittajat ovat:

• 0–5-vuotiaat: Päiväkoti Piilometsä – Bokashi and biocarbon in horticultural
farming

• 13–15-vuotiaat: Vuoksenniskan koulukeskus – Young children and climate change

• 16–18-vuotiaat:
Nurmijärven lukion Rajamäen toimipisteen kemian opiskelijaryhmä – Toxins in nature
FIN-CHI Innovation and Education Association – Youth Race-for Zero Climate Action

• Paras opetuskäytänne: Sustainable Poetry. Ruotsalainen yhteistyö opettajien ja kouluttajien kesken.

Kilpailun tarkoituksena oli tuoda esille pohjoismaisten lasten, nuorten ja nuorten aikuisten visioita ja esimerkkejä siitä, kuinka ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Kilpailun tarkoituksena oli myös vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä pohjoismaiden välillä sekä kehittää kestävään kehitykseen liittyvää pedagogiikkaa ja edistää opetussuunnitelmiin pohjautuvaa toimintaa.

Voittajien työt ovat katsottavissa NordStarT-sivulla!

Takaisin listaukseen