Ajankohtaista

Kirjasto, Kulttuuri, Tapahtumat

Noora Geagean taidenäyttely pureutuu huippu-urheilun varjopuoliin

10.2.2023

Helmikuussa Galleria Villen ottaa haltuunsa kuvataiteilija Noora Geagean näyttely COMPETITION. Rytmisessä voimistelussa aikoinaan kilpailleen Geagean näyttely käsittelee huippu-urheilun ja etenkin esteettisen rytmisen voimistelun parissa kamppailua, sen pimeää puolta ja siitä kaikesta selviytymistä.

Taiteen maisteriksi London University of the Arts -yliopiston valokuvauslinjalta valmistunut ja Prahassa elokuvien tekoa opiskellut Geagea on ennen kaikkea tarinankertoja, jota kiinnostavat asenteet ja rakenteet. COMPETITION-näyttelyn teosten pohjana ovat hänen omat 90-luvulla kuvatut kilpailuvideonsa. Henkilökohtaisesta aineistosta kumpuaa ajankohtainen ja puhutteleva installaatio, jonka teemat ovat vahvasti läsnä tässä ajassa.

Kuvia, videota ja ääntä yhdistävän näyttelyn myötä pääsee esille myös viime syksynä remontoidun Galleria Villen uusi tekniikka. Seinätilaa hallitsevaan kaksikanavaiseen videoinstallaatioon kuuluu oma äänimaailmansa, jota voi halutessaan kuunnella langattomilla kuulokkeilla. Kokonaisuutta täydentää still-kuvia ja spraymaalausta yhdistävä teossarja.

Kiehtovia kontrasteja täynnä olevassa näyttelyssä vastakkain asettuvat yhdenmukaisuus ja yksilöllisyys, rytmisen voimistelun esteettinen viehkeys ja sen taustalta löytyvä militaristinen harjoittelukuri, itseilmaisun herkkyys ja kilpaurheilun kovuus. Pohjimmiltaan COMPETITION kuvaa sisältä päin kumpuavien toiveiden ja ulkoa päin tulevien vaatimusten välistä kamppailua, josta jokainen katsoja voi löytää omakohtaista kosketuspintaa.

 

Ma 13.2.– la 18.3. Noora Geagea: COMPETITION. Galleria Ville, Nurmijärven pääkirjasto, Punamullantie 1. Järj. Nurmijärven kulttuuripalvelut.

 

Takaisin listaukseen