Ajankohtaista

Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Opetus ja koulutus, Tilakeskus

Näin Nurmijärvi rakentuu blogi: ”Mis ne hellat on?” ihmetellään köksäntunnilla

12.5.2021

Korona-aika on tuonut kouluun Meet-oppitunnit, Hangouts-keskustelut, Teams-palaverit, hybridimallin, turvavälit, käsidesit ja maskit. Tämän kaiken lisäksi Urheilupuiston koulussa alkoi maaliskuussa sisäilman parantamiseen liittyvä saneeraus. Saneerauksella mahdollistetaan koulun henkilöstölle ja oppilaille terveellinen ja turvallinen työskentely- ja oppimisympäristö siihen asti, kunnes Urheilupuiston uudisrakennus valmistuu

Opetusta luovien ja luovasti

Saneeraus ja koronakäytänteet ovat ajaneet Urheilupuiston koulun henkilökunnan haastavien tilanteiden eteen. Opettajat ovat osoittaneet sisukkuutta, sinnikkyyttä, joustavuutta ja lujaa ammattitaitoa tämän tilanteen keskellä. Luovuus on noussut arvoon arvaamattomaan, kun loppulukuvuoden ohjelma on laadittu uusiksi, saneeraus ja korona huomioiden.

Saneerauksen keskellä on ollut pulaa opetustiloista, vaikka Monikosta saatiin väliaikaistiloja käyttöön. Väistötilana parakit koulun pihalla olisivat helpottaneet tilannetta.

Etäopetusaikana opettajat ovat joutuneet pitämään oppitunteja, mitä ihmeellisimmissä paikoissa, jopa varastotiloissa, kun luokkahuoneita ei aina ole ollut riittävästi käytössä.

On myös oppiaineita, joiden luonne on toiminnallinen, kuten kotitalous. Kotitalousluokissa remontti alkoi huhtikuussa, ja kotitalousopettajat siirtyivät pitämään oppitunteja ulos.  Jos sää on suosiollinen. Sateen sattuessa kotitaloustunti pidetään liikuntasalissa, joka toimii samalla myös remontissa olevien luokkien tavaroiden säilytystilana.

Kotitalousopettajat toivovatkin aurinkoista ja vähäsateista kevättä.

Retkiruokaa pihamaalla

Kotitalousopetuksen toiminnallinen luonne on haluttu säilyttää, mikä on tarkoittanut kotitalousluokan rakentamista pihamaalle. Ei kuitenkaan sellaista perinteistä keittiötä.  ”Mis ne hellat on?” kysymys on tullut useamman oppilaan suusta oppitunnin alussa. Tunti alkaakin sillä, että haemme nuotiotarpeet tai kaasuliedet, elintarvikkeet, astiat ynnä muut tarvikkeet varastosta ja rakennamme yhdessä kotitalousluokan pihalle. Tunnin lopussa ”kotitalousluokka” puretaan taas porukalla.

Olemme paistaneet ulkona nuotiolättyjä. Perinteisellä ”munkkiviikolla” ennen vappua paistoimme munkit ulkona. Toukokuussa on ohjelmassa vielä tikkupullien paistamista ja lämpimiä voileipiä nuotiolla sekä pientä suolaista Raclette grillistä.

Oppilaat ovat joutuneet istumaan tietokoneen äärellä paljon etäkoulujakson aikana. Kotitaloustunnit ovat hyvää vastapainoa tälle, vaikka nyt keväällä opetellaankin retkiruoanvalmistusta. Tunneilla kuitenkin päästään tekemään asioita yhdessä ja pystytään työn lomassa myös juttelemaan kavereiden kanssa.

Yhteistyöllä, ja luovasti luovien, tästäkin keväästä selviämme.

 

Bloggaajana

Terhi Savolainen

Kotitalouden lehtori

Urheilupuiston koulu

 

>> Näin Nurmijärvi rakentuu blogi

Takaisin listaukseen