Ajankohtaista

Ikäihmiset, Kirjasto, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Rakentaminen, Tilakeskus

Näin Nurmijärvi rakentuu blogi: Kirkonkylän väliaikaiskirjaston arkea

8.9.2021

Asiakkaat ovat ottaneet myönteisesti vastaan pääkirjaston väliaikaiskirjaston ns. Teboilin tiloissa. Asiakkaat arvostavat, että kirjastopalvelut löytyvät omalta kylältä, ja kirjoja ja muita aineistoja on mahdollisuus lainata, vaikka pääkirjasto on suljettu.

Väliaikaiskirjaston sijainti ja toiminta saaneet kiitosta

Korona-aika on opettanut asiakkaat varaamaan aineistoa etukäteen. Näin kirkonkylällekin on mahdollista saada myös aineistoja, joita siellä ei hyllyissä välttämättä ole. Myös automaatteja ovat asiakkaat oppineet kiitettävästi käyttämään. Myös mahdollisuus käyttää tulostuspalveluita on saanut kiitosta.

Asiakkaat ovat ilahtuneita siitä, että entinen Teboilin rakennus ei ole tyhjillään, vaan tilalla on käyttöä. Kirjaston sijaintia pidetään hyvänä, sijaitseehan se keskellä kylää ja oikean pääkirjaston naapurissa. Asiakkaat arvostavat myös tilan esteettömyyttä liukuovineen ja isoja ikkunoita.

Jotain negatiivistakin on kirjaston henkilökunnan korviin kantautunut, kuten levottomuus linja-autoaseman puoleisella sisäänkäynnillä tai että tila näyttää pimeältä.

Henkilökunnallakin on omat tekniset haasteensa väliaikaisessa kirjastossa, mm. eräpäiväkuitteja on välillä vaikea saada tulostettua asiakkaille. Kaikesta kuitenkin selvitään, tilanteen mukaan.

Henkilökunnan työtilat Omppulinnassa

Kirjaston henkilökunnalle ei ole työtiloja väliaikaisessa kirjastossa. Väliaikaiset työtilat on saatu sairaalanmäeltä, pastellinvärisestä Omppulinnasta. Kirjastolaiset tykkäävät Omppulinnan rauhallisista työtiloista, jossa on muutaman hengen työhuoneita ja oven saa tarvittaessa kiinni.

Pastellin väriset työhuoneet viehättävät, ja joissakin huoneissa on hauska vino lattia. Ikkunasta aukeavia kauniita maisemia arvostetaan, samoin pihan upeita vaahteroita. Joku työntekijä kuuntelee lattioiden narinaa, toinen tuulen rymistelyä hormissa. Työntekijöille, ne kovin tarpeelliset, pistorasiat ovat kuitenkin vähissä.

Kirjaston henkilökunnan jakautuminen kahteen eri paikkaan, entisen Teboilin tiloihin ja Omppulinnaan, aiheuttaa omat haasteensa. Aina on kannettava tietokone valmiina lähtöön, niillä joilta sellainen löytyy. Kaikkia työkavereitakaan ei aina tapaa pitkään aikaan.

Kirjastoauto Oivakin elää väliaikaista elämää

Väliaikaiskirjasto vaikuttaa myös kirjastoauto Oivan henkilökunnan, autolaisten, työhön. Autolaisten työtilat entisen Teboilin rakennuksessa ovat hyvät, ja työskentelytiloja riittää sekä kirjoille on riittävästi varastotilaa.

Kuitenkin auton arki on hyvin erilaista. Kirjastoauto on aamulla kylmä, kun kuljettajat noutavat sen kunnan varikolta väliaikaisen kirjaston pihaan, jossa auto pakataan taivasalla – säällä kuin säällä. Reitin päätteeksi kirjastovirkailija ei kulje auton mukana kunnan varikolle, vaan hän jää itselleen sopivassa kohdassa tien varrelle kuljettajan lähtiessä viemään autoa kunnan varikolle.

Valtaosa kokoelmasta on pakattu pois ja pääkirjastolaisten sekä autolaisten työstä puuttuu olennainen elementti, kokoelmatyö. Odottelemmekin pääkirjaston peruskorjauksen valmistumista ja kirjastotyömme palautumista ”normaaliksi”.  Lisäksi uudistetut kirjastotilat tuovat tullessaan uusia ja hienoja asioita, niin meille kuin asiakkaillekin.

Bloggaajana

Kirjastolaiset

 

>> Näin Nurmijärvi rakentuu blogi

Takaisin listaukseen