Ajankohtaista

luonto, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Viheralueet

Näin Nurmijärvi rakentuu blogi: In memoriam Heikki Kiuru – Myllykosken jalopuumetsän suunnittelija

28.6.2023

Nurmijärven kunta asensi kesäkuun alussa Myllykoskelle muistomerkin maaliskuussa menehtyneen Heikki Kiurun muistolle. Kiuru teki metsänhoitosuunnitelman Myllykoskelle 1990-luvulla, jonka mukaisesti sinne istutettiin monilajinen jalopuumetsä. Tästä metsästä saamme nyt kaikki nauttia Myllykoskella käydessämme. Hän istutti itse sinne myös pieniä puuntaimia, ”ilman omistamisen rasitusta”, kuten hän asian muotoili.

Kiuru oli aktiivinen osallistuja asioissa, jotka liittyivät Nurmijärven kunnan metsiin ja viheralueisiin. Esimerkiksi Parkkimäen, Taaborinvuoren ja Tykkitorninmäen alueet hän tunsi läpikotaisin, ja oli mukana myös näiden kehittämisessä.

Innostava opettaja, kirjailija ja kuvataiteilija

Kiurun pitkä työura puiden ja luonnon parissa alkoi Rajamäen metsätyönjohtajakoulussa. Hän oli koulutukseltaan metsätalousinsinööri ja toimi luonnonvara-alan lehtorina 40 vuoden ajan. Hän opetti luonnonvara-alan opiskelijoita mm. maiseman- ja metsähoidossa sekä lajituntemuksessa. Erityisesti kasvien ja hyönteisten tunnistuksen opetuksessa Kiurun persoonallinen opetustyyli on jäänyt monelle mieleen. Eläkkeelle Kiuru jäi Hyria-koulutus Oy:stä viime joulukuun alussa.

Kiuru kirjoitti useita julkaisuja ja kirjoja jalopuiden kasvatuksesta sekä puisto- ja maisemametsien hoidosta. Hän oli myös innokas historian harrastaja ja lahjakas kuvataiteilija, ja nämä ominaisuudet rikastivat ja värittivät hänen opetustaan vuosien varrella. Kiurusta on jäänyt monelle oppilaalle positiivinen muisto vuosien varrella.

Kiurun yllättävän ja varhaisen poismenon myötä menetimme aina innostuneen ja ystävällisen huippuasiantuntijan, jolla totisesti olisi ollut vielä paljon annettavaa kotikunnallensa Nurmijärvelle.

Kivi, jossa on muistolaattaa menehtyneen Heikki Kiurun muistolle. Kiuru oli Myllykosken jalopuumetsän suunnittelija.

Bloggaajana

Tanja Harju-Koskinen

viher- ja liikunta-alueiden erityisasiantuntija

Heikki Kiurun entinen oppilas ja työkaveri

 

>> Näin Nurmijärvi rakentuu blogi

Takaisin listaukseen