Ajankohtaista

Katujen kunnossapito, luonto, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Siistiksi, Viheralueet

Näin Nurmijärvi rakentuu blogi: Älä hylkää, vaikka oon ihan romuna!

8.7.2024

Mikä meitä nykyihmisiä vaivaa, kun hylkäämme kovin helposti niin kesäkissan kuin toimimattoman jääkaapin tai ajoneuvon? Ja jätämme niistä huolehtimisen taholle, jolla ei ole osaa eikä arpaa asiaan.

Hylätty ajoneuvo pistää silmään jo kokonsa puolesta. Miten niin suuren esineen voi unohtaa kadun varteen, pysäköintipaikalle tai metsätielle? Ei ainakaan vahingossa.

Hylättyjen ajoneuvojen hävitysprosessi on aikaa vievää puuhaa, ja aina pois jostain muusta, katujen kunnossapitoon ja ympäristön siisteyteen liittyvästä.

Hylätyistä huomautetaan, hylättyjä hinataan ja hylättyjä hävitetään

Katujen kunnossapitäjät huolehtivat kunnan kaduilta ja yleisiltä pysäköintialueilta hylättyjen ajoneuvojen siirron pois silmistä. Prosessi on pitkä ja perustuu lakiin ajoneuvojen siirtämisestä. Viime vuonna käsiteltiin 163 ajoneuvoa, joista romutettiin 50. Ja pahasti näyttää siltä tällä hetkellä, puolessa välissä vuotta 2024, että tullaan ylittämään viime vuoden lukemat.

Kaikkea ei ehdi millään bongaamaan, ja hylätyistä ajoneuvoista voikin ilmoittaa esimerkiksi palautejärjestelmä Solmun kautta. Kerro ilmoituksessa hylätyn ajoneuvon tarkka sijainti, merkki, malli ja väri sekä rekisterinumero. Jos tiedät, miten kauan auto on ollut hylättynä, niin sitä parempi – kerro se myös meille.

Hylätyt ajoneuvot viedään kunnan ajoneuvovarastoon. Ennen siirtoa annetaan kuitenkin ajoneuvon omistajalle mahdollisuus reagoida, ja kehotetaan siirtämään ajoneuvo pois seitsemän vuorokauden kuluessa. Kehotus kiinnitetään ajoneuvoon.

Hinatusta ajoneuvoista, joiden omistajatietoja ei ole, laitetaan kuulutus kunnan verkkosivuille. Muille ajoneuvon omistajalle lähetetään suoraan siirtopäätös ja kirje seuraamuksista. Jos ajoneuvoa ei ole lunastettu siirtopäätökseen kirjatussa aikataulussa, se siirtyy kunnan omistukseen ja kunta laskuttaa kustannukset, ja tilaa noudon romuttamolle. Tämän jälkeen tehdään poistoilmoitus Trafille, jonka jälkeen ajoneuvo romutetaan ja siitä muodostuu romutustodistus.

Yksityistieltä ja yksityisalueelta kunta siirtää ajoneuvot kiinteistön omistajan tai yksityistienpitäjän pyynnöstä. Mikäli ajoneuvon omistajaa ei saada maksamaan siirtokustannuksia, niin siirron pyytäjä maksaa auton siirrosta kunnalle hinnaston mukaisesti. Maanomistaja joutuu siis maksamaan jonkun toisen välinpitämättömästä toiminnasta, auton hylkäämisestä esimerkiksi metsään.

Valtion teille hylätyistä autoista huolehtii ELY-keskus. Liikenneonnettomuuspaikalta ajoneuvon omistajan pitää hinauttaa ajoneuvo pois kahden vuorokauden sisällä. Liikenneturvallisuutta vaarantavat ajoneuvot on siirrettävä heti liikennealueelta, siirtäjänä joko omistaja tai poliisi.

Kierrättäminen halvempaa kuin hylkääminen

Kierrättämällä käyttökelvottoman autosi oikein säästät ihan selkeää rahaa. Auton romuttaminenhan on Suomessa maksutonta. Osa vastaanottopaikoista noutaa myös romuauton ilmaiseksi, ja toiset perivät kuljetuksesta maksun.

Näin kierrätät omistamasi auton oikein, ja pienin kustannuksin: 

Etsi lähin vastaanottopiste, autokierrätys.fi – sivustolta ja vie autosi sinne. Vastaanotossa tarkistetaan henkilöllisyytesi, ajoneuvon omistajatiedot sekä auton paperit/muut tunnisteet.

Saat romutustodistuksen ja auto siirtyy kierrätysjärjestelmään. Vastuut auton omistajana päättyvät ja auto poistuu rekisteristä automaattisesti sekä ilmaiseksi. Tieto auton romutuksesta lähtee myös Trafille ja vakuutusyhtiöllesi, jolloin verojen ja vakuutusmaksujen maksaminen päättyy romutuspäivään.

Nurmijärven romuajoneuvoja vastaanottaa/noutaa:

Teräskolmio Oy, lisätietoja https://teraskolmio.fi/.

Autokierrätyspalvelusta voi tilata ilmaisen noudon, https://elv.kuusakoski.com/tupas

 

Bloggaajana

Jaana Solinviestinnän asiantuntija

 

>> Näin Nurmijärvi rakentuu blogi

Takaisin listaukseen