Ajankohtaista

Ilmastotyö, Liikenne, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi

Millaista on ajaa ilmastoystävällisellä sähköautolla? Osallistu kilpailuun, ja voita sähköauto käyttöösi!

22.11.2021

Sähköautot tulevat olemaan merkittävässä roolissa, kun siirrytään päästöttömään henkilöautoliikenteeseen. Auton valmistajat ovat tuoneet markkinoille uusia malleja ja eri kokoisella akustolla varustettuja vaihtoehtoja kuluttajille. Uuden sähköauton hankintahinta on korkeampi kuin vastaavan kokoisen polttomoottoriauton, mutta käyttökulut, alhaisemmat verot ja hankintatuki tukevat sähköautoihin siirtymistä.

Sähköautojen yleistymistä rajoittavat latauspisteiden vähäisyys, akkujen raaka-aineiden saatavuus ja sähköverkon lataustehon riittävyys kiinteistöissä. Julkiset ja asunto-osakeyhtiöiden latauspisteet tulevat lisääntymään 11.11.2020 voimaan tulleen latauspiste- ja automaatiolain myötä.

Latauspiste- ja automaatiolain (733/2020) mukaan rakennuksien tulevat velvoitteet riippuvat muun muassa rakennuksen käyttötarkoituksesta, pysäköintipaikkojen määrästä ja sijainnista, toteutettavista korjauksista, kustannuksista sekä teknillisistä ja taloudellisista toteutusmahdollisuuksista.

Asuinrakennusten latauspisteet

Uusia ja laajasti korjattavia asuinrakennuksia koskevat velvoitteet tulivat voimaan 11.3.2021. Näissä kohteissa lain toimeenpanoa valvoo kuntien rakennusvalvonta.

Vanhoihin asuinrakennuksiin, joita ei korjata laajasti, ei laki velvoita rakentamaan latauspistettä tai latauspistevalmiutta.

Asunto-osakeyhtiöt voivat hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntämää sähköautojen latausinfran rakentamisen tukea. Kuluttajat voivat hakea kotitalousvähennystä latauspisteen asennustyöstä. Nurmijärven Sähkön energianeuvoja auttaa latauspisteen hankintaan ja mitoitukseen liittyvissä kysymyksissä.

Julkiset latauspisteet

Latauspiste- ja automaatiolain mukaan muissa kuin asuinrakennuksissa, jonka yhteydessä on enemmän kuin 20 pysäköintipaikkaa rakennuksessa tai kiinteistöllä, tulee olla asennettuna vähintään yksi latauspiste viimeistään 31.12.2024. Latauspistevelvoitteen noudattamista valvoo Traficom.

Kauppakeskukset, esimerkiksi Klaukkalan K-Citymarket, ovat ensimmäisten joukossa tarjonneet sähköautojen latausmahdollisuutta kaupassa käynnin ajaksi. Nurmijärven alueen julkiset latauspaikat löydät osoitteesta https://latauskartta.fi/.

Infograafi sähköautoilusta, sen hankinnasta, hinnasta, kulutuksesta, lakkujen kestävyydestä ja latauspaikoista.

Kuva: Traficom

Voita sähköauto viikonlopuksi käyttöösi

Nyt sinulla on mahdollisuus saada sähköauto käyttöösi viikonlopun ajaksi vastaamalla oikein kysymykseen: Montako sähköauton julkista latauspaikkaa löytyy Nurmijärven kunnan alueelta?

Oikein vastanneiden kesken arvotaan Nurmijärven Sähkön sähköauto lainaksi viikonlopuksi. Sopiva ajankohta sovitaan voittajan kanssa. Autoa noudettaessa esitetään ajokortti sekä käydään läpi ja allekirjoitetaan sopimus auton lainauksesta. Auton noutajaa opastetaan auton käytössä.

Osallistu kilpailuun ja lähetä vastauksesi 22.11.–6.12. 2021 välisenä aikana. Kilpailun voittajaan otetaan yhteyttä puhelimitse vastausajan päätyttyä.

Takaisin listaukseen