Ajankohtaista

Ilmastotyö, Jätehuolto, Siistiksi

Millaisia Rinki-ekopisteiden käyttäjiä ovat nurmijärveläiset?

11.3.2021

Nurmijärven alueella on yhdeksän Rinki-ekopistettä, joista kaikista löytyy kierrätysastiat kartonki- ja lasipakkauksille, pienmetallille sekä paperille. Vaatteita voi viedä kahdeksaan ekopisteeseen, ja muovipakkausten keräysastia löytyy viidestä ekopisteestä. Jostain syystä jätteitä jätetään myös keräysastioiden ulkopuolelle, mikä näkyy alueen siivottomuutena ja pakattujen tuotteiden kuluttajahinnoissa.

Rinki-ekopisteiden pakkausjätteen määrä noususuunnassa

Nurmijärven Rinki-ekopisteillä kerätyn pakkausjätteen määrä kasvoi vuonna 2020 lähes 20 %. Suurin lisäys oli kartonki- ja muovipakkauksissa, joiden keräysmäärät nousivat vuodesta 2019 noin 30 %. Pakkausjätteiden kierrättämisellä ekopisteillä vähennettiin sekajätteen määrää Nurmijärvellä 780 tonnia.

Nurmijärven Rinki-ekopisteet ja niillä olevat keräysastiat

  Kartonki-pakkaukset Lasi-pakkaukset Metalli Muovi-pakkaukset Paperi Vaatteet
Ojaniituntie 1, Klaukkala X X X X X X
Herustentie 248, Hyvinkää X X X X
Ketunkopintie 2, Röykkä X X X X X
Lopentie 20, Perttula X X X X X
Isoseppälä 14, Klaukkala X X X X X X
Mahlamäentie 2, Nurmijärvi X X X X X X
Lahnuksentie 2, Klaukkala X X X X X
Kauppanummentie 2, Nurmijärvi X X X X X X
Kiljavantie 5, Rajamäki X X X X X X
Kerätyt määrät (tonnia), 2020 397 125 98 161
Kerätyt määrät (tonnia), 2019 308 141 86 125

 

Rinki-ekopisteiden astioiden tyhjennys ja alueen siivous

Monista Rinki-ekopisteiden tyhjennys- ja siivousajoista on saatavilla tietoa rinkiin.fi-verkkosivujen ekopistehaussa. Tyhjennys- ja siivousajat saa näkyviin, kun klikkaa ekopistekartassa ekopisteen kuvaketta tai ekopistelistassa sanaa Info. Tyhjennys- ja siivousaikatauluja tarkasteltaessa on hyvä huomioida, että aikataulut ovat arvioita – joskus voi ilmetä yllättäviä ongelmia, jolloin tyhjennys tai siivous ei välttämättä tapahdu kartassa näkyvän aikataulun mukaisesti.

”Suurinta osaa Rinki-ekopisteistä on helppo käyttää. Perttulan Lopentie on mun lähipiste ja sinne on helppo mennä, ja en muista, että koskaan olisin joutunut palaamaan roskat autossa, aina on mahtunut”, kertoo kierrätystä aktiivisesti tekevä, nurmijärveläinen Tuula Pulkkinen.

Monia harmittaa ja ärsyttää astioiden ulkopuolelle jätetyt jätteet, joita ei ole laitettu kierrätysastioihin tai jotka pitäisi viedä esimerkiksi kaatopaikalle. ”Viimeisin omituinen esine astioiden ulkopuolella oli iso joulukuusi, joka oli pakattu säkkiin koristeineen päivineen, ja viime keväänä löytyi säkki homeista viljaa säiliöiden välistä” kuvailee ja ihmettelee Pulkkinen.

Rinki-ekopisteisiin voi palauttaa ainoastaan kotitalouksien pakkausjätettä. Astioiden ulkopuolelle jätetyt, sinne kuulumattomat jätteet ovat ensinnäkin siisteysongelma, mutta myös kuluttajien kustannuksia lisäävä asia. Ekopisteiden siivouskulut sisältyvät pakattujen tuotteiden hintoihin, mikä loppupelissä näkyy meidän kaikkien kukkarossa.

Epäsiististä Rinki-ekopisteestä, täysistä keräysastioista ja puristinongelmista kannattaa ilmoittaa Ringin asiakaspalveluun viipymättä: puh. 0800 133 888 (ark. 7–21, la 9–18, maksuton numero) tai asiakaspalvelu@rinkiin.fi.

Lisäksi palautetta voi antaa kätevästi Ringin verkkosivuilta löytyvällä palautelomakkeella.

 

Takaisin listaukseen