Ajankohtaista

Ilmastotyö, Jätehuolto, Siistiksi

Metsä-Tuomela tarjoaa palveluita jätteiden lajitteluun – kotona biojätteen lajittelussa petrattavaa

4.3.2021

Jätteiden lajittelu on mahdollistettu kuluttajille monin eri tavoin – eri jätejakeille tarkoitettuja astioita löytyy niin taloyhtiöiden pihoista kuin Rinki-ekopisteiltä. Metsä-Tuomelan jätteenkäsittelyalueelle voi viedä jätteitä kuorma- tai painoon perustuvalla hinnalla sekä useita jätejakeita ilmaiseksi. Uusimpana SER-tietoturva-astiat, joihin voi turvallisesti ja maksutta tuoda henkilökohtaisia tietoja sisältäviä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Ja silti olemme jäljessä jätteen kierrätystavoitteista. Biojätteen lajittelu on tässä avainasemassa, sillä sen ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat.

 

Rakasta joka murua – lajittele biojäte ja säästä jätehuoltokuluissa

Kiertokapula Oy on mukana Rakasta joka murua -kampanjassa, jossa asukkaita kannustetaan lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Yhtenä kampanjan tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle.

Lajitellulla biojätteellä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloille. Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Kiertokapulan toiminta-alueen 13 kunnassa erilliskerättiin viime vuonna yhteensä 9 383 tonnia biojätettä – määrää pitäisi kasvattaa. Nurmijärven erilliskerätty biojäte käsitellään Kekkilän kompostointilaitoksella

Biojäte on ilmastolle ja kukkarolle edullista polttoainetta – suomalaisten kahvinporoilla kulkisi iso määrä ajoneuvoja. Ja jos kaikki biojäte lajiteltaisiin, riittäisi siitä jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle koko vuodeksi. Kotiroskiksista löytyy kuitenkin biojätettä yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi, vaikka puolella suomalaisista on kotipihassaan biojäteastia tai kompostori.

Biojäte poltetaan jätevoimalassa sekajätteen mukana, jolloin poltettavan jätteen lämpöarvo vähenee. Lisäksi biojätteen lajittelu näkyy myös kuluttajan kukkarossa – katso laskentaesimerkki Kiertokapulan verkkosivuilla.

Jätteiden hinnoittelu Metsä-Tuomelassa

Metsä-Tuomelassa, joka on yksi Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueista, hinnoitellaan osa jätteistä painoon perustuen ja osa kuormahinnoilla.  Kuormahinnalla otetaan vastaan haravointi- ja risujätettä, puujätettä sekä kestopuuta. Kuormahinta enintään 2m3 kuormalle on 10 €. Sekalainen jäte hinnoitellaan painon mukaan. 10 € minimimaksulla saa tuoda sekalaista jätettä 60 kiloon asti. Tonnihinta on 198,15 € eli esimerkiksi 100 kilon kuormalle hintaa tulee hieman vajaa 20 €.

Punnitusmaksuja peräkärryllä ja henkilö- tai pakettiautolla tuoduista kuormista ei veloiteta. Kiertokapulan hinnastoon voit tutustua tarkemmin osoitteessa https://www.kiertokapula.fi/hinnasto/

Metsä-Tuomelaan voi tuoda maksutta useita eri jätejakeita. Metalliromu, sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, lyijyakut, vanteettomat ajoneuvojen renkaat sekä lähes kaikki kotitalouksien ja maatalouden vaaralliset jätteet otetaan veloituksetta vastaan. Ensi vuoden alusta tuleva perusmaksu mahdollistaa maksutta vastaan otettavien jätejakeiden määrän reilun lisäämisen. Uusia maksutta vastaan otettavia jätejakeita ovat esimerkiksi risut, puujäte ja haravointijäte.

Mitä uutta jätteidenkäsittelyalueilla?

Helmikuussa Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueille saatiin SER-tietoturvajäteastiat. Niiden avulla henkilökohtaisia tietoja sisältävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen tuominen on turvallista. Tietoturvaboxiin voi maksutta laittaa:

  • kovalevyt
  • älypuhelimet
  • tablet-tietokoneet
  • kannettavat tietokoneet
  • pelikonsolit
  • digikamerat

Miten Metsä-Tuomela on avoinna?

Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalue on auki arkisin 7–19, touko- ja lokakuussa avoinna myös lauantaisin klo 9–14. Avoinna arkipyhien aattoina ja joulu- ja juhannusaaton aattoina klo 7–17.

Helatorstain jälkeen tuleva perjantai on usein ollut ruuhkainen, joten jos haluaa välttää ruuhka-aikana asiointia, kannattaa suunnitella käynti alueelle toiseen ajankohtaan.

Takaisin listaukseen