Ajankohtaista

Siistiksi, Viheralueet

Matonpesupaikat avautuvat perjantaina 26.5.

16.5.2023

Kunnan matonpesupaikat päätaajamissa ovat tänä vuonna käytettävissä perjantaista 26.5.2023 sunnuntaihin 17.9.2023 saakka.

Matonpesupaikkojen osoitteet ja karttalinkit:

Muutama asia pitää huomioida matonpesupaikalla. Matot pitää huuhdella pesualtaissa, jotta kaikki likavesi menee asianmukaisesti puhdistamolle eikä kulkeudu luontoon.

Altaiden lähellä olevat valutustelineet on tarkoitettu vain mattojen valutusta varten, ei mattojen huuhtelemiseen letkuilla. Valutustelineiltä matot siirretään mankeloitavaksi.

Matonpesuvinkkejä

Matonpesussa mäntysuopa pitää edelleen pintansa, sillä se ei sisällä vesistöjä rehevöittäviä fosfaatteja ja onhan se monelle se, puhtaan maton tuoksu. Se, käyttääkö matonpesuun kiinteää vai nestemäistä mäntysuopaa on makuasia. Ympäristöystävällisempi vaihtoehto on kiinteä mäntysuopa, koska sitä ei ole pakattu muovipulloon, ja se on myös riittoisampaa.

Mäntysuovasta kannattaa tehdä laimea liuos pesualtaaseen. Näin maton huuhtelu on helpompaa. Likaisimmat tahrat lähtevät, kun niille lorauttaa suoraan mäntysuopaliuosta. Myös etikkaa voi käyttää tahrojen poistamisessa, ja se kirkastaa myös maton värejä.

Juuriharjan kovuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Liian kova harja voi rikkoa kuteen pinnan. Räsymatot harjataan kuteen suuntaan, jolloin juuriharjan harjakset pääsevät myös kuteiden väliin.

Matto huuhdellaan, kun yksi puoli on pesty. Sen jälkeen pestään ja huuhdellaan vasta toinen puoli. Huuhtele saippua huolellisesti pois, näin kuiva matto tuoksuu raikkaalta.

Kuivaa matot ilmavasti, ja parhaiten ne kuivuvat alkukesän tuulisina ja aurinkoisina päivinä.

Takaisin listaukseen