Ajankohtaista

Siistiksi, Viheralueet

Matonpesupaikat avautuvat keskiviikkona 25.5.

17.5.2022

Kunnan matonpesupaikat ovat käytettävissä ensi viikon keskiviikosta, 25.5.2022 alkaen. Mattoja voi pestä 11.9. asti.

Matonpesupaikkoja on Rajamäessä, Klaukkalassa ja Kirkonkylällä.

Matonpesupaikkojen osoitteet ja karttalinkit:

Matot pitää huuhdella pesualtaissa, jotta kaikki likavesi menee asianmukaisesti puhdistamolle eikä kulkeudu luontoon.

Altaiden lähellä olevat valutustelineet on tarkoitettu vain mattojen valutusta varten, ei mattojen huuhtelemiseen letkuilla. Valutustelineiltä matot puolestaan siirretään mankeloitavaksi.

Vinkkejä matonpesuun

Matonpesun pesuaineena mäntysuopa pitää edelleen pintansa, sehän ei sisällä vesistöjä rehevöittäviä fosfaatteja. Käyttääkö matonpesuun kiinteää vai nestemäistä mäntysuopaa on makuasia. Ympäristöystävällisempi vaihtoehto on kiinteä mäntysuopa, koska sitä ei ole pakattu muovipulloon, ja se on myös riittoisampaa.

Mäntysuopaa ei kannata laittaa suoraan matolle, vaan tehdä siitä laimea liuos pesualtaaseen. Näin maton huuhtelu on helpompaa. Likaisimmat tahrat lähtevät, kun niille lorauttaa suoraan mäntysuopaliuosta, ja myös etikkaa voi käyttää tahrojen poistamisessa. Etikka kirkastaa myös maton värejä.

Juuriharjan kovuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, koska liian kova harja voi rikkoa kuteen pinnan. Räsymatot harjataan kuteen suuntaan, jolloin juuriharjan harjakset pääsevät myös kuteiden väliin. Matto huuhdellaan, kun yksi puoli on pesty, ja sen jälkeen pestään ja huuhdellaan vasta toinen puoli. Huuhtele saippua huolellisesti pois, näin kuiva matto tuoksuu raikkaalta.

Kuivaa matot ilmavasti esimerkiksi puukaiteen päällä, parhaiten ne kuivuvat alkukesän tuulisina ja aurinkoisina päivinä.

Takaisin listaukseen