Ajankohtaista

Hyvinvointi, Ilmastotyö, luonto, Tapahtumat, Terveys

Makuja metsästä -tilaisuuden aiheena villiyrtit

20.3.2023

Metsäleipuri Mikkola, koulutettu luonnontuoteneuvoja ja Pöllölän luomumetsäyrittäjä, kertoo Makuja metsästä -tilaisuudessa 29.3. klo 18–19, mitä kaikkea puhtaista ja ravintorikkaista metsistämme voidaan hyödyntää. Nyt ei puhuta niinkään marjastamisesta tai sienestämisestä, vaan villiyrteistä, koivunmahlasta ja kuusenkerkästä.

Koivunmahlaa leivontaan ja ruoanlaittoon

Kasvaako pihassasi koivu? Mitäpä, jos tänä keväänä hyödyntäisit ruoanlaitossa ja leivonnassa ravintorikasta koivunmahlaa? Koivunmahla on ravintoliuosta, joka herättelee koivut keväisin talvilevolta. Mahlanvirtaus lakkaa, kun koivun hiirenkorvat alkavat vihertää. Koivu valmistaa mahlaa keväisin 50–300 litraa.

”Mahlan keruu ei ole vaikeaa. Koivun kylkeen porataan reikä noin viiden sentin syvyyteen, reikään laitetaan muoviletku, jota pitkin mahla valuu ämpäriin tai hanapussiin”, kertoo Riitta Mikkola.

”Metsänmakuinen mahlapulla haastaa kyllä mennen tullen Dallas-pullan. Pullataikinan neste on korvattu koivunmahlalla, ja voisilmän alle voi piilottaa kuusenkerkkäsilppua. Asukastilaisuudessa on muuten tarjolla mahlapullia”, vinkkaa Mikkola.

Kuusenkerkkää ja villiyrttejä

Kuusenkerkän eli kuusen vuosikasvun C-vitamiinipitoisuus on huikea. Silppuna sitä voi käyttää monipuolisesti, ja pakastettuna sitä voi käyttää ympäri vuoden.

”Pakastettu kuusenkerkkäsilppu voisi hyvin olla keittiöiden perusraaka-aine. Kerkkä sopii aamiaiselle, jälkiruokiin, makuvesiin tai vaikkapa pullan voisilmäksi”, sanoo Mikkola.

Villiyrttimme ovat aromeiltaan ja puhtaudeltaan ainutlaatuisia, jos niitä vertaa Suomeen Keski-Euroopasta tulleisiin yrtteihin. Niitä voi sekä syödä että käyttää hyvinvointituotteena.

” Jokamiehen oikeudella voi kerätä ruohomaisia villiyrttejä kuten nokkosta, maitohorsmaa ja vuohenputkea ilman maanomistajan lupaa.” sanoo Mikkola.

Tervetuloa kuuntelemaan keskiviikkona 29.3. klo 18–19 kunnanviraston valtuustosaliin metsäleipuri Mikkolan vinkkejä koivun, kuusen ja villiyrttien hyödyntämisestä.

Kahvitarjoilu kera mahlapullien ja kuusenkerkän.

Tilaisuus on osa kunnan ilmastotyötä, ja kuntalaisten ilmastotyökyselyssä esittämä toive kunnan asukastilaisuuksien aiheeksi.

Takaisin listaukseen