Ajankohtaista

Kaikki, Päätöksenteko, Talous

Maakauppojen ja sote-uudistuksen ”verohännän” ansiosta, vuoden 2023 tuloksesta Nurmijärven historian paras

23.2.2024

Nurmijärven kunnan tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan tilikauden tulos asettuu historiallisen korkealle tasolleTaustalla vaikuttavia tekijöitä on useita, mutta keskeisimpinä elinvoiman eteen tehdyn työn konkretisoituminen Ilvesvuori Pohjoinen II:n tonttikaupan myötä sekä sote-uudistuksen vaikutukset kunnan verotuloihin. Tilikauden tuloksen ennakoidaan olevan 25,9 milj. euroa. Suomen muihin kuntiin verrattuna nousemme sijalle 27.

Kunnan tilinpäätöstä laaditaan parhaillaan ja kunnanhallituksen on tarkoitus käsitellä tilinpäätöstä 25.3.2024 kokouksessaan. Ennakkotietojen mukaan kunnan tilikauden tulos on noin 25,9 milj. euroa. Tilinpäätöksen viimeisiä kirjauksia laaditaan vielä, joten lukuihin voi tulla pieniä muutoksia. Kunnanhallitus käsittelee ja päättää kokouksessaan tilikauden tuloksesta mahdollisesti tehtävistä tilinpäätössiirroista ja investointivarauksista. Vuoden 2023 talousarviossa oli varauduttu hyvään vuoteen 8,0 milj. euron investointivarauksella.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä iloitsee historiallisesta tuloksesta, mutta muistuttaa että kyseessä on poikkeusvuosi:

– Ilvesvuoren tonttikauppa ja ”verohännät” toivat viivan alle hetkeksi ilahduttavia numeroita. Haluan myös kiittää henkilöstöämme, luottamushenkilöitämme, sekä yhteistyökumppaneitamme siitä, että vuosi sujui muutoinkin tasapainoisissa merkeissä. Erityisen ylpeä olen päättäjistämme, joilla on ollut kykyä nähdä tilanne yhtä hyvää vuotta pidemmälle ja tehdä vastuullisesti vuoden 2023 aikana, vaikeat kestävän kasvun NUUKA-ohjelman päivitykset. Iskunkestävyyttä tarvitaan mm. tulevien vuosien investointiruuhkaa ja toimintaympäristön murrosta ajatellen. Valtiolla työn alla olevalta kuntien rahoitusjärjestelmän uudistukselta odotamme, että jatkossa Nurmijärven kaltaiset lapsivaltaiset kasvattajakunnat huomioidaan nykyistä paremmin.

– Vuosi 2023 oli Suomen julkiselle sektorille poikkeuksellinen, kun sote- ja pela-palvelut siirtyivät vuoden alusta hyvinvointialueille. Tiedossa olikin vuoden 2023 talousarviota tehdessä, että vuosi on lukujen valossa poikkeuksellisen vahva ja ne muuttuivat kesken vuoden vielä vahvemmiksi, kun Ilvesvuoren kaava sai lainvoiman ja kunta pääsi solmimaan suuruusluokaltaan merkittävän tonttikaupan. Ilman poikkeuseriä, olisi tuloksemme ollut hyvin todennäköisesti negatiivinen. Vahvan vuoden ansiosta saimme hetkellisesti pysäytettyä velkaantumiskierteemme ja alennettua lainakantaa, joka ei ole Nurmijärvellä ollut mitenkään tavanomaista viimeisinä vuosina. Tuloksesta täytyy iloita, mutta samalla katse tulee pitää vahvasti horisontissa. Investointipaineemme tuleville vuosille hakevat vertaistaan ja asettavat kunnan talouden kantokyvyn todelliseen happotestiin. Kustannusten kasvu ja korkoympäristön normalisoituminen luovat meille vielä omat haasteensa, joten toivon todella, että saamme toimeenpantua NUUKA-ohjelman tehtyjen päätösten mukaisina ja tulorahoituksemme säilyy riittävällä tasolla. Tuoreessa muistissa on vielä marraskuun kuntatalouden musta päivä, kun VM ilmoitti kuntien valtionosuuksiin kohdennettavasta 415 miljoonan euron lisäleikkauksesta. Tämä uutinen korosti kunnan omien toimien merkitystä tulorahoituksen turvaamisessa. Haluaisinkin omasta puolestani kiittää Nurmijärven luottamushenkilöitä siitä, että he jakoivat viranhaltijoiden kanssa yhteisen huolen kunnan talouden tasapainosta ja saimme vuonna 2023 päivitettyä kestävän kasvun ohjelman, se oli iso rutistus, talousjohtaja Erno Kontio toteaa.

Kunnanhallituksen tilinpäätöskäsittelyn jälkeen tilinpäätös annetaan tilintarkastajien tarkastettavaksi ja lopullisesti vuoden 2023 tilinpäätöksestä ja vastuuvapauksista päätetään valtuustossa 29.5.2024.

Tilinpäätöksen tunnuslukuja infograafina.
Suurenna kuva klikkaamalla. Takaisin uutiseen pääset selaimen paluu-painikkeella (nuoli vasemmalle).

 

Takaisin listaukseen