Ajankohtaista

7.5.2025

Hyvinvointi, Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, Lapset, Liikunta, Lukio, Nuoriso, Opetus ja koulutus, Terveys

Luokkahaastattelut kertovat kouluhyvinvoinnin tilasta ja kehittämistarpeista

Nurmijärven kunnan Hyvää liikkeellä -kehittämistyössä luotiin oppilaita osallistava menetelmä, jolla kerätään tietoa koulujen ja luokkien hyvinvointityön nykytilasta sekä kartoitetaan oppilaiden tarpeita ja toiveita. Tätä kutsutaan luokkahaastatteluksi, joka toimii koulujen kunnallisen hyvinvoinnin kehittämistyön mittarina myös tulevina vuosina. Tavoitteena on tuoda lasten ja nuorten ääni kuuluviin sekä aikaansaada yhteistä keskustelua luokissa tärkeistä hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Luokkahaastattelun kysymykset liittyvät yhteisöllisyyteen, osallisuuteen, tunne- ja vuorovaikutustaitoihin, läsnäolo- ja rauhoittumistaitoihin, toiminnalliseen oppimiseen sekä kiusaamisen ehkäisemiseen.

Luokkahaastattelujen tuloksia

Luokkahaastattelut toteutettiin kaikissa Nurmijärven perusopetuksen kouluissa maaliskuun 2025 aikana. Haastatteluun vastattiin luokkakohtaisesti oppilaskunnan hallitusten jäsenten johdolla. Vastauksia saatiin 240 luokalta ja vastausprosentti oli 77 %.

Jopa 92 % luokista koki, että heidän koulussaan kaikki oppilaat otetaan hyvin mukaan. Hieman yli puolet luokista oli sitä mieltä, että oppitunnit eivät sisällä tarpeeksi liikkumista. Tähän oppilaat ehdottivat ratkaisuiksi esimerkiksi monipuolista taukoliikuntaa, välituntiaktiviteettien lisäämistä sekä toiminnallisia työtapoja opetuksen monipuolistamiseksi. Luokista 65 % koki, ettei koulussa harjoitella erilaisia rauhoittumisen taitoja. Oppilaat toivoivat, että läsnäolo-, rauhoittumis- ja keskittymistaitoja harjoiteltaisiin oppitunneilla enemmän esimerkiksi mahdollistamalla hiljaiset hetket, tekemällä hengitysharjoituksia sekä hyödyntämällä apuvälineitä keskittymisen tukena.  

Luokkahaastattelun tuloksia hyödynnetään kattavasti kouluyhteisöjen hyvinvointia edistävien toimenpiteiden suunnittelussa tulevan lukuvuoden aikana niin kunta- kuin koulukohtaisella tasolla. Hyvää liikkeellä -kehittämistyössä ensi lukuvuoden painopisteenä on tunne- ja vuorovaikutustaidot, läsnäolo- ja rauhoittumistaidot sekä toiminnallinen oppiminen. Tämän myötä luokkahaastatteluista nousseisiin kehittämiskohtiin tullaan vastaamaan eri toimenpiteillä. Luokkahaastattelu toistetaan tulevina lukuvuosina, jolloin tulokset ovat vertailtavissa keskenään ja hyvinvoinnin kehittämistyön vaikutuksien arviointi on mahdollista.

Takaisin listaukseen