Ajankohtaista

Koulutus, Rakentaminen, Tilakeskus

Lepsämän koulun uudisrakennus valmistunut – opetus alkaa ensi viikolla

7.2.2023

Lepsämän koulun uudisrakennus saadaan käyttöön ensi viikon alussa pitkän odotuksen jälkeen. Rakennus on otettu ilolla vastaan oppilaiden ja opettajien taholta.

Lepsämän koululla on päästy ihastelemaan uutta kaksikerroksista koulurakennusta. Koulutyö uudessa rakennuksessa alkaa ensi viikolla 13.2.

”Koulun väki odottaa uutta koulurakennusta todella paljon. Pitkän väistötilajakson jälkeen odotamme normaalia, rauhallista kouluarkea, terveissä ja pysyvissä luokkatiloissa”, Lepsämän koulun rehtori Jaakko Heikkilä sanoo.

Uuteen 1150 brm² kokoiseen koulurakennukseen muuttavat 3. luokat ja 6. luokat sekä erityisopettaja ja kielten opettaja. Lisäksi rakennuksessa sijaitseva ruokala on kaikkien Lepsämän koulun 3–6. luokkalaisten käytössä. Lepsämän koulu toimii uudisrakennuksen valmistumisenkin jälkeen kahdessa toimipisteessä. Alkuluokat opiskelevat Lintumetsän toimipisteessä Mäntytiellä ja 3–6. luokat Lepsämän koululla Lepsämäntiellä.

Poikkeusaikaa kestänyt kolme vuotta

Lepsämän koulun poikkeusaika alkoi lokakuussa 2019, kun nyt valmistuvan koulun kohdalla ollut koulurakennus tuhoutui tuhopoltossa.

”Reilun kolmen vuoden odotus päättyy uuden koulun valmistumisen myötä. Koulutyö Lepsämän koulussa on ollut poikkeustilanteessa tästä lähtien. Osa oppilaista on opiskellut parakeissa, ruokalaa ei ole ollut ja ruokailu on tapahtunut luokissa kertakäyttöastioista. Piha-alueesta on ollut iso osa aidattuna työmaa-alueena ja tilapäisille parakeille varattuna. Kaikesta tästä huolimatta koulutyö on sujunut hyvin. Toki kolmen vuoden odotusaika on koetellut sekä oppilaiden että henkilökunnan jaksamista”, Heikkilä kertoo.

”Odotan innolla uutta koulurakennusta!”, 6.-luokkalainen Lepsämän koulun oppilas kertoo.

Vihdoinkin kunnon ruokala!

”Parasta uudessa koulurakennuksessa ovat valoisat luokkatilat, ruokala ja hienot näkymät Lepsämän jokilaaksoon.  Etenkin ruokalaa ja oikeita astioita odottavat kaikki”, rehtori kertoo.

Ruokalaa arvostavat myös lapset.

”On hauskaa, että tulee kunnon ruokala. Saa syödä kunnon lautasilta ja kunnon haarukoilla ja veitsillä”, 4.-luokkalainen oppilas iloitsee.

 

Koulu rakentui tilaelementeistä

Koulurakennuksen maarakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2022. Maanrakennustyöt saatiin valmiiksi kesän ja syksyn aikana 2022. Maanrakennustöiden aikana ja sen jälkeen tuotanto jatkui tehtaalla, jossa tilaelementit valmistettiin kuivissa sisätiloissa rakenteiltaan lähes valmiiksi.

”Marraskuussa valmiit tilaelementit kuljetettiin ilta- ja yöaikaan Lepsämään, jossa tilat koottiin valmiiksi koulurakennukseksi. Kokoaminen kesti noin viikon ja se tehtiin, siten että koulu oli koko ajan hyvin säältä suojassa”, Nurmijärven kunnan tilakeskuksen vs. päällikkö Pasi Kivelä kertoo.

”Tuotanto sujui suurelta osin suunnitelmien mukaan, mutta epävakaa tilanne Euroopassa vaikutti joidenkin komponenttien saatavuuteen ja tuotanto viivästyi siitä syystä noin 2–3 viikkoa arvioidusta aikataulusta.”

Kustannusarvio oli koulusta kolme miljoonaa euroa. ”Tällä hetkellä näyttää siltä, että kohde menee budjettiin tai jopa hieman alle, vaikkakin rakennusaikana rakennuskustannusten ja materiaalien nousu oli huomattavaa. Lopullinen kustannus selviää loppuselvityksen yhteydessä koulun käyttöönoton jälkeen”, Kivelä kertoo.

Turvallisuus syntyi yhteistyössä

Rakennustyöt muuten sujuivat työmaalla suunnitelmien mukaan ja erityistä huomioita rakentamisessa käytettiin siihen, että koulutyölle ja oppilaiden turvallisuudelle ei saa aiheutua haittaa.

”Tästä iso kiitos hyvästä yhteistyöstä kuuluu koulun rehtorille Jaakko Heikkilälle, joka oli aktiivisesti mukana ratkomassa aluesuunnittelun haasteita. Turvallisuus koulualueella saavutettiin, työmaa-alueen huolellisella eristämisellä, asioiden esimerkiksi kuljetusten hyvällä suunnittelulla ja ennakoimisella sekä työmaa-alueen valvonnalla”, Kivelä kiittelee.

Energiaa säästävämpi koulu

Uusi koulu on rakenteiltaan ja talotekniikaltaan energiaa säästävä. Lisäksi rakennuksen lämmönenergian lähteenä toimii moderni vesi-ilmalämpöpumppu.

”Näin saadaan aikaan merkittävä energiansäästö ja sitä kautta taloudellinen säästö verrattuna vanhan koulun öljylämmitykseen”, Pasi Kivelä kertoo.

”Ilmanvaihto on suunniteltu tämän päivän standardien mukaan ja koulussa on tästä syystä erinomaiset työskentely olosuhteet. Koulun suunnittelussa on käytetty sisäilmaterveellisiä ja kestäviä materiaaleja.”

Koulun katto on toteutettu harjakattona ja katteena on konesaumapelti. Kouluun on tehty kunnon räystäät julkisivun vesirasituksen pienentämiseksi ja julkisivu on tehty palamattomasta, läpivärjätystä, kestävästä sekä huoltovapaasta Cembrit-levystä.

”Kaikessa suunnittelussa on huomioitu pitkäaikaiskestävyys, huoltovapaus, sisäilmaterveellisyys sekä energiatehokkuus”, Pasi Kivelä sanoo.

Oppimistilat avarampia ja tukevat yhteistyötä

”Uudessa koulurakennuksessa on pyritty panostamaan yläkerran oppimistilojen avaruuteen. Lisäksi luokkien välillä on joko siirtoseinä tai väliovi. Tämä helpottaa luokka-asteiden yhteistyötä. Uudessa rakennuksessa on myös muutama ryhmätyöpiste. Hallinnon ja oppilashuollon tilat ovat uudessa koulurakennuksessa, siten he tulevat myös lähemmäksi oppilaita. Olemme päässeet valitsemaan kalusteita, jotka mahdollistavat monipuolisen työskentelyn ja ovat helposti muunneltavissa erilaisiin tarpeisiin”, Jaakko Heikkilä kertoo.

 

Takaisin listaukseen