Ajankohtaista

Kirjasto

Kuntien yhteinen E-kirjasto avautuu 29.4.2024.

29.4.2024

Ratamo-kirjastoihin kuuluvat kunnat, Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi ja Riihimäki, ovat mukana kuntien yhteisessä E-kirjastossa, joka avautuu 29.4.2024. E-kirjastosta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä maksutta.

Hymyilevät isoäiti ja pieni poika katsovat yhdessä tablettia.
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

E-kirjastoon rekisteröityminen

E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, joka ladataan puhelimelle tai tabletille sovelluskaupasta.

Lataa E-kirjasto Play-kaupasta
Lataa E-kirjasto App Storesta

Kirjastokorttia tai kirjastokäyntiä ei tarvita, vaan palveluun rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella, esimerkiksi pankkitunnuksilla. Huoltaja tekee rekisteröitymisen alle 13-vuotiaan puolesta. Omasta kirjastosta voi tarvittaessa kysyä apua palvelun käyttöönotossa.

E-kirjastoa voivat käyttää ne henkilöt, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Mukaan liittyneitä kuntia on palvelun avautumisvaiheessa yli 200. Näiden kuntien asukasmäärä kattaa noin 85 % Suomessa asuvista henkilöistä. Palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa.

Lainaaminen E-kirjastossa

E- ja äänikirjan voi lainata kahdeksi viikoksi, minkä jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan.

Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. E- ja äänikirjoihin voi tehdä varauksia. Lainoja voi olla kerralla viisi, samoin varauksia.

E-kirjastoon tulee aineistoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja jonkin verran muilla kielillä. Englannin- ja muunkieliset aineistot ovat käytettävissä viimeistään heinäkuun alkupuolella. Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain.

Vanha e- ja äänikirjapalvelu Ellibs jää pois käytöstä kesäkuun lopussa.

E-kirjaston kotisivuilta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/e-kirjasto/e-kirjaston-usein-kysytyt-kysymykset

(Artikkelia muokattu 6.5.2024: lisätty suorat latauslinkit sovelluskauppoihin ja otettu pois tieto Android-sovelluksen viivästymisestä.)

Takaisin listaukseen