Jätehuolto

Romuajoneuvot

Auton romuttaminen on maksutonta. Romuautojen vastaanottopaikoista osa myös noutaa romuauton ilmaiseksi, osa perii kuljetuksesta maksun.

Romuajoneuvon hävittäminen

1. Etsi lähin vastaanottopisteesi Suomen Autokierrätyksen karttahausta.

2. Etsi auton rekisteriote (myös luovutusosa). Ainoastaan omistajalla on oikeus romuttaa auto. Mikäli et ole auton omistaja, pyydä valtakirja omistajalta. Poista autosta ylimääräiset tavarat.

3. Vie auto lähimpään vastaanottopisteeseen. Vastaanotossa tarkistetaan henkilöllisyytesi sekä auton paperit ja/tai muut tunnisteet.

4. Auton luovuttajalle annetaan romutustodistus.
Kun romuauto on vastaanotettu, luovuttajalle annetaan romutustodistus/vastaanottotodistus, jolloin auto siirtyy kierrätysjärjestelmään ja kaikki omistajan vastuut autosta päättyvät.

Romuauton rekisteristä poisto on veloitukseton auton viimeiselle omistajalle.

Auto poistuu rekisteristä automaattisesti ja vuotuiset verot päättyvät, kun järjestelmästä lähtee tieto Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafiin. Myös vakuutusyhtiöön lähtee tieto vakuutusten päättämistä varten.

Jos rekisterissä olevalla autolla ei ole papereita, vastaanottopiste tarkistaa tiedot Trafilta.

Romuajoneuvosta ilmoittaminen

Jos auto hylätään esimerkiksi tie- tai parkkialueelle, saattaa siitä koitua omistajalle monen sadan euron lasku. Kulut syntyvät kunnan tai ELY -keskuksen järjestämästä siirrosta, säilytyksestä ja hallintokuluista.

Yksityiseltä alueelta romuajoneuvo siirretään alueen omistajan tai haltijan perustellusta pyynnöstä. Ennen siirtoa tarvitaan katupäälliköltä siirtopäätös. Siirron tilaaja sitoutuu maksamaan auton siirrosta kunnalle voimassa olevan hinnaston mukaisen maksun.

Kunnan alueella olevista hylätyistä ajoneuvoista voi jättää ilmoituksen Solmu- palautejärjestelmässä. Ilmoituksessa tulee kertoa tarkka sijainti, auton merkki ja väri sekä rekisterinumero. Anna mielellään tieto myös siitä, miten kauan auto on ollut hylättynä.

Lisätietoa ajoneuvon siirtämisestä ja hinnastosta verkkosivuillamme.