Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunta onnittelee 100-vuotiasta Mauno Tenhovirtaa

12.5.2022

Arvoisa pitäjäneuvos,

kunnioitettu veteraanimme, kunniakansalaisemme, kunnanhallituksen puheenjohtaja,

putkiasentaja, veturinkuljettaja, talonmies, konttoristi, henkilöstöpalvelusihteeri, henkilöstöpäällikkö.

Hyvä Mauno, Manu,

Synnyit Nummelassa, josta lähdit jo nuorena puolustamaan maatamme. Kolme vuotta elämästäsi taistelit puolestamme konekiväärikomppaniassa, tarkka-ampujana ja taistelulähettinä. Sodan jälkeen asetuit Rajamäelle ja käärit hihat sekä työssäsi että muussa elämässä.

Joku viisas on joskus sanonut, että tunteakseen toisen ihmisen, täytyy tietää mitä maailmassa tapahtui, kun hän oli 20-vuotias. Me tunnemme sinut valppaana ja pelottomana. Valmiina tarttumaan tilaisuuksiin ja puolustamaan maamme ja kansamme etuja sekä sodan että rauhan aikana.

Sinulle ei ole koskaan ollut se ja sama, miten maailma makaa – sinä et edusta välinpitämättömyyttä, vaan Vastuunkantoa – isolla alkukirjaimella. Kiireiden tai huolienkin keskellä sinusta on myös huokunut välittäminen, perhettäsi, puolisoasi, ystäviäsi ja läheisiäsi kohtaan.

Nurmijärvihän on kunta, jossa isossa roolissa on ollut yhdessä tekeminen. Sinä Mauno olet ollut monessa yhteisessä tekemisessä kantava voima.

Sodan jälkeen olit perustamassa Rajamäen Sosiaalidemokraattien nuoriso-osastoa ja toimit pitkään Rajamäen työväenyhdistyksen ja Rajamäen Kehityksen puheenjohtajana. Yhtenä tärkeimmistä tehtävistä kuntamme harrastustoiminnan ja vapaan sivistystyön kannalta – olit Kansalaisopisto Jukolan johtokunnassa aina sen perustamisesta vuodesta 1955 lähtien vuoteen 1988 saakka. Puheenjohtajana olit vuodesta 1966 lähtien.

Eihän yksi ihminen kaikkea voi tehdä – mutta Mauno, sinä olet näyttänyt, että varsin paljon kyllä voi.

Poliittisissa luottamustehtävissä olit mukana eri rooleissa kaikkiaan 33 vuotta. Valtuustossa 17 vuotta ja kunnanhallituksessa 20 vuotta, joista kolme kautta varapuheenjohtajana ja yhden kauden puheenjohtajana. Olet myös toiminut vuosikausia Kiljavan sairaalan liittohallituksen varapuheenjohtajana, sekä Hyvinkään sairaalan liittohallituksen varapuheenjohtajana. Nurmijärven Säästöpankin isännistön varapuheenjohtajana olit kaikkiaan 26 vuotta ja Nurmijärven seurakunnan valtuustossa 3 kautta.

Olet tekijä, jonka innostus on tarttunut ja jonka kanssa on ollut helppoa tehdä yhteistyötä. Kun olen jututtanut ihmisiä – on kaikilla, riippumatta poliittisesta kannasta, selkeä tuuma siitä, että Manun kanssa on aina menneet jutut mukavasti yksiin.

Enkä nyt tarkoita lainkaan, että olisit jotenkin helposti kesytettävää tyyppiä. Vaan päinvastoin. Sinussa on aina ollut potkua ja rohkeutta sanoa selkeä kanta. Taitoa koota porukat neuvonpitoon ja löytää ratkaisut.

Aikalaisesi ovat muistelleet, miten joskus, kun ollessasi kunnanhallituksen puheenjohtajana, asiat olivat menossa solmuun, niin keskeytit napakasti pykälän käsittelyn ja keräsit pöydän ääreltä avainhenkilöt mukaasi neuvonpitoon. Hetken perästä ratkaisu oli löytynyt ja niin asiat saatiin etenemään.

Myös Alkon aikoja muistelleet ovat kertoneet, miten sinuun oli tehdasyhteisössä suuri luottamus johtohenkilöitä myöden. Olit arvostettu neuvottelija, ammattiosaston puheenjohtaja ja pääluottamusmies. Se mitä oli sovittu, se myös piti.

Tehdaspaikkakunnalla keskustelu oli poliittisesti kiivasta ja kovaa – ja Rajamäellä koko kylä oli rakentunut tehtaiden ympärille. Paineita oli monenlaisia. Osoituksena kovasta työstäsi ja arvostuksestasi olet saanut myös pitäjäneuvoksen arvon.

Monessa olet ollut esimerkillinen ja edelläkävijä, myös siinä, miten olet kohdannut ihmisiä tasavertaisina ja kunnioittavasti.

Mutta yksi salaisuus sinulla on. Ja sepä vasta jännittävä onkin. Nimittäin pitkän iän salaisuus.

Tutkimusten mukaan positiivisen elämänasenteen omaavat miehet elävät 10 vuotta pidempään kuin pessimistit. Ehkä tässä on yksi tekijä?

Toisen tutkimuksen mukaan yksi keskeinen tekijä elinvuosien odotteessa on terveydenhuollon taso – joka on, kiitos sinun ja teidän yhteiskuntamme rakentajien, Suomessa huipputasolla.

Uskallan kuitenkin sanoa, että vaikutuksensa on varmasti silläkin, että olet elänyt elämääsi täysillä. Ja vielä nytkin annat palaa. Vähän väliä olemme lukeneet iltapäivälehdistä, kuinka olet ollut ampumassa Suomi-konepistoolilla, lausunut runoja presidentille tai laskenut hänen kanssaan seppeleitä. Olet edustanut hienosti sekä veteraanipolvea että kuntaamme Hesarissa ja valtioneuvoston videotallenteilla, sekä ollut aina käytettävissä kutsuntatilaisuuksissa ja vaikka missä.

Sata vuotta on hyvä alku. Noissa sinun iloisissa silmissäsi on sellainen pilke ja elämänilo, että olen jo alkanut suunnitella puhetta 110-vuotisjuhliisi.

Me nurmijärveläiset olemme Mauno sinusta ylpeitä!

Paljon onnea ja hyvää terveyttä 100-vuotias Mauno Tenhovirta!

 

Outi

Kirjoitus on julkaistu kunnanjohtajan blogissa 11.5.2022.

TUL:n hiihtomestaruuskilpailut Kiljavan Kuntokeskuksen maisemissa Nurmijärvellä, 16.-18.2.1968. Kuvassa vas. lukien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Oiva Jokinen, Uudenmaan läänin maaherra Kaarlo Pitsinki, Kuntokeskuksen johtaja Mauno Ahonen (osittain Pitsingin takana), Nurmijärven kunnanjohtaja Kaino Salminen ja Mauno Tenhovirta. Kokoelma Nurmijärven museon Matti Rintalan kuvakokoelmat.
TUL:n hiihtomestaruuskilpailut Kiljavan maisemissa, 16.-18.2.1968. Kuvassa vas. lukien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Oiva Jokinen, Uudenmaan läänin maaherra Kaarlo Pitsinki, Kuntokeskuksen johtaja Mauno Ahonen (osittain Pitsingin takana), Nurmijärven kunnanjohtaja Kaino Salminen ja Mauno Tenhovirta. Matti Rintalan kuvakokoelmat / Nurmijärven Sanomat.
Mauno Tenhovirta Annikki-vaimoineen monitoimitalo Rajakaaressa järjestetyssä juhlatilaisuudessa, 15.1.1981 Matti Rintalan kuvakokoelmat / Nurmijärven Sanomat, Valokuvaajat Mauno Tenhovirta Annikki-vaimoineen monitoimitalo Rajakaaressa järjestetyssä juhlatilaisuudessa, 15.1.1981. Tilaisuudessa Tenhovirralle luovutettiin tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkosen myöntämä pitäjänneuvoksen kunniakirja.
Mauno Tenhovirta vaimonsa Annikin kanssa Rajakaaressa 15.1.1981. Tilaisuudessa Tenhovirralle luovutettiin tasavallan presidentti Urho Kekkosen myöntämä pitäjänneuvoksen kunniakirja. Matti Rintalan kuvakokoelmat / Nurmijärven Sanomat.
Yhdysvaltain suurlähettilään vierailu Nurmijärvellä Haapala, Satu, Valokuvaajat Yhdysvaltain suurlähettilään vierailu Nurmijärvellä. Kunnan edustajat ja vieraat kättelevät Nurmijärven kunnantalon aulassa. Kuvassa vasemmalla kunnanhallituksen puheenjohtaja Mauno Tenhovirta, keskellä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Lea Kärhä ja oikealla Yhdysvaltain suurlähettiläs Keith Nyborg puolisonsa Raijan kanssa. Raija Nyborgilla on kukkakimppu kädessä.
Yhdysvaltain suurlähettilään vierailu Nurmijärvellä 1983. Kuvassa kunnanhallituksen puheenjohtaja Mauno Tenhovirta, keskellä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Lea Kärhä ja oikealla Yhdysvaltain suurlähettiläs Keith Nyborg puolisonsa Raijan kanssa. Kuva: Haapala, Satu. Nurmijärven museon kuva-arkisto.

Nurmijärven kunnan päättäjiä Nurmijärven kunnantalon valtuustosalissa, 1984. Kuvassa vasemmalta kunnansihteeri Jukka Anttila, Jouko Narinen, Esa Toivonen, Paavo Taanila, Timo Hyvämäki, Veijo Lehtoruusu, Jorma Jokinen, Matti Mattila, Martti Kostiainen, Hannu Toikkanen, Pertti Lehti ja kunnanjohtaja Toivo Seppälä. Istumassa pöydän takana vasemmalta Esko Moilanen, Mauno Tenhovirta ja Eila Lindholm. Seinällä Nurmijärven kunnan vaakuna.
Nurmijärven kunnan päättäjiä Nurmijärven kunnantalon valtuustosalissa 1984. Kuvassa vasemmalta kunnansihteeri Jukka Anttila, Jouko Narinen, Esa Toivonen, Paavo Taanila, Timo Hyvämäki, Veijo Lehtoruusu, Jorma Jokinen, Matti Mattila, Martti Kostiainen, Hannu Toikkanen, Pertti Lehti ja kunnanjohtaja Toivo Seppälä. Istumassa pöydän takana vasemmalta Esko Moilanen, Mauno Tenhovirta ja Eila Lindholm. Kuva: Kalevi Österberg. Nurmijärven museon kuva-arkisto.
Mauno Tenhovirta pitää puhetta Rajamäen Työväenyhdistys ry:n 60-vuotisjuhlassa syksyllä 1965. Nurmijärven museo kuva-arkisto Mauno Tenhovirta pitää puhetta Rajamäen Työväenyhdistys ry:n 60-vuotisjuhlassa syksyllä 1965. Juhlapaikkana vanha Rajamäen Työväentalon juhlasali. Organisaatio Nurmijärven museo Kokoelma Nurmijärven museon kuva-arkisto
Mauno Tenhovirta pitää puhetta Rajamäen Työväenyhdistys ry:n 60-vuotisjuhlassa syksyllä 1965. Nurmijärven museo kuva-arkisto.
Takaisin listaukseen