Ajankohtaista

Katujen kunnossapito, Liikenne

Kunta on varautunut lumen tuloon – liikkeelle lähdetään koko kapasiteetin voimin

22.11.2023

Talven ensimmäinen kunnon lumipyry iskee Suomeen viikon keskivaiheilla. Nurmijärvellä lumisade alkaa tänään illansuussa, ja jatkuu perjantaille saakka. Lunta kertyy noin 10–15 cm, riippuen siitä, missä olomuodossa vesi tulee alas, sillä sää lauhtuu sadealueen jälkipuolella. Kunta sekä sopimusurakoitsijat ovat varautuneet lumisateisiin, ja liikkeelle lähdetään koko lumenaurauskaluston voimin.

Koko aurauskalusto on käytössä

Kunta ja sen sopimusurakoitsijat huolehtivat katujen sekä pyörä- ja jalankulkuteiden talvikunnossapidosta – aurauksesta ja hiekoituksesta. Nurmijärvellä on käytössä alueurakointi Klaukkalassa ja Lepsämässä, ja kunta huolehtii muiden alueiden talvikunnossapidon. Kadut hoidetaan kunnossapitoluokituksen mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä.

”Keskiviikon lakko ei vaikuta katujen kunnossapitoon, vaan lähdemme liikkeelle koko lumenaurauskalustomme voimin heti, kun auraukselle on tarvetta. Myös sopimusurakoitsijat ovat valmistautuneet tulevaan lumisateeseen, itse asiassa eilen viimeksi keskustelin heidän kanssaan asiasta”, kertoo katupäällikkö Jouko Rimpilä.

”Jos runsas lumisade kestää pitkään, niin kaikille asuntokaduille ei välttämättä ehditä ensimmäisen vuorokauden aikana. Aurauskalusto voi joutua palaamaan takaisin pääkaduille, jotka ovat ykköskiireellisyysluokassa. Parhaamme teemme, jotta myös asuntokadut saadaan aurattua ja kuntalaiset pääsevät vaivattomasti liikkumaan sielläkin. Toivomme kuntalaisilta kärsivällisyyttä ja ymmärrystä asian suhteen”, sanoo Rimpilä.

Kiinteistöjen omistajat ja asunto-osakeyhtiöt puolestaan vastaavat tontille johtavan kulkutien talvikunnossapidosta, lumen poistosta ja liukkaudentorjunnasta.

Aurauskeppien puuttuminen liikenneturvallisuusriski ja taloudellinen tappio

Aurauskepit laitetaan liikenneturvallisuuden takia. Kepin ensisijainen tehtävä on näyttää, mistä aurataan ja missä on esteitä. Jos keppi poistetaan ja aura osuu esteeseen niin remontti saattaa maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

”Aurauskepit ovat harmillisesti kokeneet ilkivaltaa myös Nurmijärvellä. Keppejä revitään irti, heitellään ympäristöön ja jopa otetaan mukaan. Aurauskeppien puuttuminen vaikeuttaa merkittävästi auraajan työtä, ja jos käy huonosti, niin lisäksi tulee iso lasku. Eivätkä ne aurauskepitkään ole kovin halpoja, ja siihen kun lisätään sitten vielä työn hinta, kun niitä laitetaan paikoilleen. Tällaisena Nuuka-aikana tuollaiset turhat kulut harmittavat”, Rimpilä toteaa ja samalla toivoo, että ne aurauskepit pysyisivät paikoillaan.

Takaisin listaukseen