Ajankohtaista

Katujen kunnossapito, Liikenne, Pyöräily, Talous

Kunta aloittaa hiekoitushiekan puhdistuksen uusiokäyttöä varten

15.3.2024

Kunta aloittaa kokeilun, jossa jalankulku- ja pyöräteiden hiekoitushiekka puhdistetaan tasoseulalla ja käytetään uudestaan tulevana talvena. Ennakkotietojen mukaan hiekasta on mahdollisuus saada uusiokäyttöön jopa 72 %. Hiekkaa ei ole aikaisempina vuosina puhdistettu, ja uusiokäyttö on ollut vähäistä. Hiekka on pääsääntöisesti mennyt kaatopaikalle.

Puhdistus nopeuttaa hiekanpoistoa ja aikaansaa säästöjä

Hiekoitushiekka kerätään talteen jalankulku- ja pyöräteiltä, ja kuljetetaan kunnan varikolle. Kerättävä hiekka on märkää, joten se ei pölyä eikä leviä. Ajoratojen öljyä sisältävää hiekkaa ei ainakaan tässä kokeilussa kerätä, koska hiekka jouduttaisiin vesipesemään. Koska nyt ei käytetä vesipesua, niin maahan ei valu mitään sinne kuulumattomia aineksia.

”Varikon pihalla on pitkiä aumoja, joihin hiekka laitetaan kuivumaan. Hiekkaa pöyhitään ja siirrellään omilla koneilla. Hiekkaa seulova urakoitsija tulee sitten koneineen juhannuksen jälkeen. Seulonta kestää noin kuukauden, riippuen siitä, miten paljon hiekkaa on saatu kerättyä. Tämän jälkeen puhdistettu hiekka siirretään halliin odottamaan talvea”, kertoo katujen kunnossapitoinsinööri Niina Alakotila.

Hiekoitushiekan keräämisestä syntyy säästöjä. Ensinnäkin hiekan kuljettaminen keskellä kuntaa olevalle varikolle kaatopaikan sijasta säästää työntekijöiden aikaa ja polttoainetta. Samalla tämä nopeuttaa kaikkien katujen hiekanpoistoa. Hiekoitushiekkaa kuluu paljon. Varikolla olevaan hiekkahalliin mahtuu noin 800 m3 hiekkaa, ja hiekkaa kuluu, talvesta riippuen, 4–5 hallillista. Yksi hallillinen hiekkaa maksaa tällä hetkellä noin 17 600€.

”Olen toiveikas. Jalankulku- ja pyöräteiltä kerätystä ja puhdistetusta hiekasta voisimme saada jopa kaksi hallillista uutta hiekoitushiekkaa”, iloitsee Alakotila.

Kokeilun tuloksista raportoidaan syyskuussa, niin taloudellisista ja käytetyn ajan säästöistä kuin hiekan laadun näkökulmasta.

Takaisin listaukseen