Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 6.8.2021 – Rokoteaikoja ja mahdollisuuksia lisätty alueellamme – ota omasi!

6.8.2021

Nurmijärven ilmaantuvuusluku on jo pidempään ollut yli 100 – tällä hetkellä se on 103/100 000 asukasta. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 3-5 tartuntaa per päivä, mutta myös isompia rypäksiä on nähty. Tartuntojen lähteitä ovat olleet juhlat, tapahtumat, työpaikat, ulkomaanmatkat ja perheiden sisäiset tartunnat. Useissa tapauksissa tarkkaa lähdettä ei kuitenkaan ole tunnistettavissa.

Syksyn mittaan on eri foorumeilla pohdittu, mikä on nyt oikea strategia pandemian hillitsemiseksi? Saammeko Suomeen koronapassin, voidaanko koululaisten ja rokottamattomien tai riskiryhmien kanssa työskentelevien rokotuksia aikaistaa, pitääkö ravintoloita tai kokoontumisia rajoittaa, voidaanko harrastukset ja koulut käynnistää lähimuodossa nyt syksyllä?

Tätä kirjoittaessa (perjantaina 6.8.) näyttää siltä, että oikeasuhtaisuutta ja välttämättömyyskriteerejä puntaroidaan entistä tarkemmin. Resursseja panostetaan siihen, että suojaa lisätään rokottamalla ja yhteiskuntaa pyritään pitämään auki.

12-15-vuotiaiden rokotukset käynnistyvät ensi viikon alussa ja aikoja voi alkaa varata Keusoten alueella heti tiistaina. Tehosterokotuksia voi aikaistaa 8 viikkoon ja rokotusajan voi vaihtaa nettivarauksen kautta. Ensi viikolla 14.8. järjestetään myös kaksi ns. walk-in rokotustilaisuutta, johon voi mennä ilman ajanvarausta ottamaan sekä ensimmäistä, että toista rokotetta.

Koulut käynnistyvät lähiopetuksessa. Yli 12-vuotiaat aloittavat koulutyön maskeilla. Myös koulujen henkilökunta, kuten muutkin kunnan työntekijät käyttävät maskeja. Koulujen ja varhaiskasvatuksen toiminnassa pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan toiminta ryhmissä ja välttämään tilanteita, joissa on enemmän väkeä paikalla sisätiloissa.

Syksyn tapahtumissa tulee käyttää maskia sekä sisällä, että ulkotiloissa. Sisätiloissa on pidettävä 2 metrin etäisyys ja myös ulkotiloissa tulee välttää fyysistä läheisyyttä.

Deltavariantti leviää nyt melkoisella voimalla erityisesti pääkaupunkiseudulla, joka kuluneella viikolla nousi leviämisvaiheeseen. Hallitus päätti eilen kiristää ravintolarajoituksia sunnuntaista alkaen. Leviämisvaiheessa noudatettiin aiemmissa vaiheissa myös tiukkoja kokoontumisrajoituksia ja Aluehallintoviraston piti tänään antaa päätös mahdollisista muutoksista rajoituksiin, mutta he viestivätkin odottavansa uusia asiantuntija-arvioita rajoituspäätösten välttämättömyydestä nyt, kun ravintoloita koskevat uudet rajoitukset ovat tiedossa ja tulevat voimaan. Jäämme siis odottamaan linjausta ensi viikkoon.

Syksyn mittaan asiantuntijat ovat pohtineet eri foorumeilla, koska ollaan vaiheessa, että testauksista ja jäljityksistä luovutaan. Milloin rokotekattavuus on riittävä, että se suojaa yhteiskuntaamme riittävästi? Milloin voimme alkaa elää sitä paljon odotettua uutta normaalia? Joko pian voimme alkaa rokottaa myös alle 12-vuotiaita? Mitään varmaa arviota näihin kysymyksiin ei ole kuultu, eikä viruksen muuntumiskykyä tai rokotusten suojan kestävyyttä voida toki vielä pitkällä aikavälillä arvioidakaan. Yksi asia on kuitenkin sanottu selvästi. Tämänhetkinen virusvariantti on niin herkästi leviävä, että ainoa keino suojautua siltä on rokottautuminen. Rokotuskattavuuden nousu on myös ainoa keino siihen, että pääsemme jossain vaiheessa eroon rajoituksista ja suojautumisista.

Huolehdithan sinäkin rokotukset kuntoon mahdollisimman pian!

www.koronarokotusaika.fi

Takaisin listaukseen