Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 30.9.2022 – Minä Elän! -merkkivuosi huipentuu Kivikuuhun – elä ja koe sinäkin!

30.9.2022

Aleksis Kivi pääkaupunki Nurmijärvi juhlistaa Kiveä Kivikuun merkeissä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta. Kivi-kunnat Nurmijärvi ja Tuusula järjestävät yhdessä Minä elän -merkkivuoden, jonka teemana ovat mielen hyvinvointi ja mielenterveys.

Merkkivuoden teemat näkyvät myös Nurmijärvellä järjestettävän Kivikuun ohjelmassa. Tapahtumissa on tarjolla monipuolinen valikoima taidetta, tiedettä ja kulttuuria.

Vuosi sitten juhlittiin ensimmäistä kertaa kivikuuta. Tänä vuonna on siis myös luvassa jälleen mielenkiintoista ohjelmaa. Suurin osa Kivikuun tapahtumista on maksuttomia. Joihinkin pitää ilmoittautua etukäteen.

Kivikuu polkaistiin käyntiin tänäkin vuonna 17.9. Minä Elän! -vaelluksella, joka saavutti jälleen suuren suosion. Juha Hurmeen laatima Podcast, joka oli vaelluksen lomassa kuunneltavissa löytyy kuulijoiden iloksi edelleen täältä

Aleksis Kiven kotimuseossa on jälleen tarjolla suosittu draamaopastus sunnuntaina 9.10. klo 13, opastukseen on vapaa pääsy. Museo on avoinna 8.-9.10. klo 11-16 ja maanantaina 10.10. museoon on vapaa pääsy Aleksis Kiven päivän kunniaksi.

Syksy soi sunnuntaina 9.10. klo 18 Nurmijärven kirkossa. Tuolloin esitetään Mozartin Requiem sielunmessu Aleksis Kivelle. Solisteina esiintyvät Niina Moijanen (sopraano), Taina Lemola (altto) Ari Grönthal (tenori) ja Aleksi Matikainen (basso). Tuire Grönthal valmentaa nurmijärveläistä kuoroa, jonka jäsenet ovat hänen nykyisiä ja entisiä oppilaitaan. Orkesterina on Oratorio-orkesteri, joka koostuu Nurmijärvellä sekä lähikunnissa asuvista ammattimuusikoista ja johtajana toimii Jukka Rantamäki. Tapahtuman yhteistyökumppanina on Nurmijärven seurakunta. Liput Lippupalvelusta.

Kiven hengessä kuullaan tänäkin vuonna mielenkiintoisia kirjailijavieraita.

Aleksis Kiven päivänä 10.10. klo 18 Klaukkalan kirjastolla on Antti Tuomainen kertomassa uusimmasta kirjastaan ”Majavateoria” ja trilogian aloitusosasta, josta on Hollywood-elokuva tekeillä.

Keskiviikkona 12.10. klo 18 Pääkirjastossa psykiatrinen sairaanhoitaja, mielenvalmentaja ja esikoiskirjailija Varpu Hintsanen saapuu Kivikuun kirjailijavieraaksi. Hintsasen viime vuonna ilmestynyt kirja Valo joka ei kadonnutkaan on omakohtainen kertomus toivosta ja kiitollisuudesta suuren surun keskellä. Vierailu on osa minä elän! Aleksis Kivi 150 vuotta -merkkivuotta, jonka teemana on mielen hyvinvointi ja mielenterveys.

Lauantaina 15.10. kirjailijavieraana on kirjailija ja kouluttaja Taina Laane. Positiivisen psykologian asiantuntija Laane on kirjoittanut kirjan Kesytä kriitikkosi – Lempeämmän mielen käsikirja (Kirjapaja 2020). Kirjassa hän kertoo kuinka tietoisuuden ja myötätunnon avulla on mahdollista muuttaa sisäistä vuoropuheluaan ja suhtautumista itseensä. Luento järjestetään Rajamäen kirjaston kirjastosalissa.

Aleksis Kiven päivänä 10.10. julkistetaan Nurmijärven kunnan kulttuuripalkinto Konstiniekka.

Perinteiset kunnianosoitukset Aleksis Kiven patsaalla pääkirjaston viereisellä aukiolla klo 12.  Aleksis Kiven päivää juhlitaan tänä syksynä juhlavan kirkkokonsertin merkeissä. Nurmijärven kirkossa järjestettävässä esityksessä kuullaan Aleksis Kiven runoja laulettuina ja lausuttuina. Konserttia säestää Nurmijärven puhallinorkesteri johtajanaan kapellimestari Tamas Paraczky. Lisäksi kuulijoita ilahduttaa Nurmijärven reserviläisistä ja Martoista muodostuva kuoro. Tapahtuman päälaulajana esiintyy Juha Poikela, mutta mukana on myös muita vierailevia tähtiä. Tapahtuman lippuna toimii 10€ maksava ohjelmalehtinen, jonka voi ostaa paikan päältä. Konsertin kesto 1 tunti 15 minuuttia, eikä siihen kuulu väliaikaa.

Filosofi Esa Saarisen mukaan parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää. Inspiroivista luennoistaan tunnettu filosofi on Monikkosalissa torstaina 13.10. klo 18. Hän pyrkii synnyttämään kuulijoissaan elämänuskoa, innostusta ja ihmisten välistä arvostusta. Saarinen toimi vuoteen 2021 saakka professorina Aalto yliopistossa, jossa hänen ”Filosofia ja systeemiajattelu” -luentonsa saavuttivat suuren suosion. Hän on aktiivinen keskustelija, kirjoittaja ja puhuja, jonka tavoitteena on vahvistaa ihmisten myönteisiä vahvuuksia. Luento on osa Minä elän! -merkkivuoden hengessä järjestettyä luentosarjaa, jonka puitteissa pohditaan mielenterveyteen ja mielen hyvinvointiin liittyviä aiheita. Tilaisuus on maksuton mutta ennakkoilmoittautumista pyydetään www.nurmijarvenopisto.fi tai puh. 040 938 1007.

Kivikuun päättää Nurmijärvi-Seuran järjestämä Nurmijärvi-päivä sunnuntaina 16.10., johon kuuluu kiinnostavaa ohjelmaa. Päivä alkaa jumalanpalveluksella Nurmijärven kirkossa klo 10:00 ja jatkuu Nurmijärven seurakuntakeskuksessa klo 11:15 järjestettävillä kirkkokahveilla. Varsinainen Nurmijärvi-päivän juhlaohjelma alkaa seurakuntakeskuksessa klo 12:00.  Juhlallisuuksien jälkeen klo 13:30 halukkaille on tarjolla 25 € maksava kotiseutupäivällinen, jonka valmistavat Raalan Nukarin Martat. Tervetuloa kaikki uudet ja ”vanhat” nurmijärveläiset!

Nyt kannattaa ottaa tarjonnasta kaikki irti – ja huudahtaa Kiven sanoin: ”Minä Elän”!

Outi

 

 

Takaisin listaukseen