Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 26.5.2023 – Olethan muistanut ilmoittaa, jos lapsesi ei tarvitse kesällä varhaiskasvatusta?

26.5.2023

Nyt kun rahat ovat tiukoilla, on suurennuslasin alla käyty läpi kaikki mahdolliset rahareiät.

Yksi esiin noussut ”vuotopaikka” ovat varhaiskasvatuksessa ilmenevät ilmoittamattomat poissaolot. Näitä on erityisen paljon loma-aikoina ja erityisesti kesäloman aikaan. Lomasesonkeina toimintaa supistetaan ja keskitetään, joten olisi erityisen tärkeää, että henkilöstömitoitukset saataisiin laskettua oikein – ja mielellään jo hyvissä ajoin.

Varhaiskasvatuksen palveluiden osalta henkilöstömitoitus ei tarkoita yksinomaan varhaiskasvatuksen henkilöstöä, vaan kyse on myös siivouksesta, ruokapalveluista ja kiinteistönhuollosta.

On siis äärimmäisen tärkeää, että jos palvelua ei käytetä, siitä ilmoitetaan palvelun järjestäjälle.

Olemme porkkanana tarjonneet, että mikäli lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta yhtäjaksoisesti 1.6.-31.7. ja perheet ilmoittavat 30.4. mennessä, he saavat maksuttoman kesä-heinäkuun. Tuon tarjouksen aikarajat ovat jo menneet, mutta on siitä huolimatta äärimmäisen tärkeää saada tieto, ovatko lapsille varatut paikat kesäaikana täyttymässä.

Varhaiskasvatuksen maksumuutosten myötä varhaiskasvatuksen asiakkaista lähes puolet kuuluu ryhmään, jossa varhaiskasvatus on maksutonta. Tämä on osaltaan lisännyt sitä, että poissaoloista ei ilmoiteta. On tärkeää muistaa, että vaikka asiakasmaksua ei ole, palvelu ei ole ilmaista. Etenkin, jos palvelua ei käytetäkään, syntyy näistä päivistä iso hukkakustannus.

Varhaiskasvatuksen toimijat ovat laskeneet, että viime vuosina varhaiskasvatuksen paikkoja on varattu loma-ajoille yli 30% enemmän kuin mikä on ollut todellinen käyttö. Eli toisin sanoen, joka kolmas lapsi on ilmoittamatta pois.

Tämä tarkoittaa valtavaa hukkaa tehdyssä ruoassa ja henkilöstömitoituksessa. Ja kun henkilöstö ei pääse kesällä vuosilomille, lomia joudutaan ajoittamaan kiireellisempiin aikoihin, mikä puolestaan hankaloittaa varhaiskasvatuksen järjestämistä muina aikoina.

Jos poissaoloista olisi ilmoitettu, toimipisteitä ei tarvitsisi pitää auki, mikä säästäisi myös siivouksessa, energiassa, kiinteistönhuollossa jne. Puhutaan sadoista tuhansista euroista. Ei siis mitenkään vähäpätöisestä asiasta.

Ilmoitathan siis viipymättä, jos lapsellesi varattua varhaiskasvatuspalvelua ei kesällä tarvita!

Lisätietoa loma-ajoista ja poissaoloista ilmoittamisesta löydät mm. täältä

Outi

Takaisin listaukseen