Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 24.5.2024 – Miksi Eurovaalit ovat Nurmijärvelle tärkeät?

24.5.2024

Ensi viikolla saa taas äänestää, kun Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.

Perunat ja kastike, kynä ja paperi, paita ja peppu, kunnat ja eurovaalit –  viimeistä ei ehkä ihan heti mielletä klassisiin yhdistelmiin, mutta ehkä pitäisi!

EU-lainsäädäntö vaikuttaa merkittävästi kuntien toimivaltaan kuuluviin asioihin ja kunnat ovat monissa asioissa EU-lainsäädännön toimeenpanijoita ja aktiivisia toimijoita.

Kuntien luottamuselinten esityslistoilla viikosta toiseen toistuvissa rutiiniasioissa, kuten kaavoituspäätöksissä, rakennusprojektien kilpailutuksissa tai vaikka urheiluseurojen avustusten myöntämisissä näkyy EU säätely.

Tutkijoiden mukaan, jopa 45% kunnanhallitusten esityslista-asioista pohjautuu suoraan tai välillisesti EU-lainsäädäntöön.

EU on viime vuosina vaikuttanut mm. kuntien energia- ja vesihuoltoon, jätehuoltoon, maankäyttöön ja kaavoitukseen, joukkoliikenteen järjestämiseen, investointeihin, lupa-asioihin sekä julkisiin hankintoihin. Lisäksi EU:lla on merkittäviä kuntavaikutuksia esim. aluepolitiikan, maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan sekä digilainsäädännön saralla.

Arkemme kannalta ei siis todellakaan ole ihan se ja sama, mitä EU:ssa tehdään.

Europarlamenttivaalit toimitetaan sunnuntaina 9.6.2024. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 29.5.–4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.–1.6.2024.

Nurmijärven ennakkoäänestyspaikat ovat K-supermarket Nurmijärvi, K-Citymarket Klaukkala ja Rahakulma Rajamäki. Ennakkoäänestyksen aukioloajat löydät täältä. Lisäksi ennakkoäänestyksen aikana kiertää liikkuva äänestyspiste, kirjastoauto Oiva.

Anna sinäkin äänesi kuulua!

Outi

Takaisin listaukseen