Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 24.3.2023 – Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa!

24.3.2023

Ennakkoäänestys on menossa ja kunnanvirastolla on tunnelma, kuin joulupukinpaja olisi yhdistetty postikeskukseen. Vilinää ja vilskettä riittää.

Vaaleihin valmistautuminen alkaa kunnassa yleensä puolisen vuotta ennen varsinaista vaalipäivää. Lautakuntien valinnat, koulutukset ja muut järjestelyt ovat täydessä vauhdissa yleensä jo 3 kuukautta ennen vaaleja. Ja nyt kun ennakkoäänestys on käynnissä, vaalit työllistävät vakituisesti noin 30 henkilöä, joista osa toimii luottamustehtävissä, esimerkiksi kotiäänestyksissä.

Nurmijärvellä on kolme ennakkoäänestyspaikkaa: Klaukkalan Tellosalissa, Kirkonkylän Supermarketin talossa ja Rajamäen Artturisalissa. Lisäksi kunnassa kiertää vaalibussi.

Vaaleihin osoitetaan työvoimaa kunnan omista työntekijöistä ja lisäksi kausityöntekijöiksi on saatu mm. eläkkeellä olevia entisiä kunnan työntekijöitä.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestyksiä hoitaa 16 vaalilautakuntaa, joissa on 5 varsinaista jäsentä ja 4-5 varajäsentä. Vaalipäivänä vaalit työllistävät kaikkiaan lähes 200 henkilöä. Eduskuntavaaleissa kunnan osuus on hoidettu, kun laskenta on vaalipäivän iltana valmis ja äänestysliput on toimitettu vaalipiirilautakunnalle tarkastuslaskentaa varten.

Vaalit ovat kiihkeätahtinen projekti, jossa vaaditaan tarkkuutta ja huolellisuutta. Työ on henkisesti vaativaa ja erilaisia toistuvia vaiheita aina kirjeiden aukomisesta papereiden aakkostukseen on paljon. Työn parhaita puolia on kuitenkin hyvät tyypit ja iloinen yhdessätekemisen meininki.

Prosessit kehittyvät vaali vaalilta ja Nurmijärvellä on jo varsin tehokkaat työskentelytavat. Olisi silti suuri helpotus, jos vihdoin joskus Suomessakin päästäisiin siirtymään sähköiseen äänestykseen. Digiajassa kymmenien tuhansien papereiden, kirjekuorien ja lomakkeiden käsittely tuntuu epätarkoituksenmukaiselta. Kyse on paitsi tarvittavien käsiparien määrästä, myös ekologisuudesta.

Lähiaikoina vaaleja riittää. Ensi vuosi alkaa presidentinvaaleilla ja keväällä järjestetään myös EU vaalit. Vuonna 2025 on vuorossa kuntavaalit ja aluevaalit, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa samana päivänä. Seuraava ”vaalivapaa” vuosi näyttäisi olevan 2026. Toivottavasti viimeistään silloin käytetään aikaa sähköisen äänestyksen kehittämiseen ja käyttöönottoon.

Outi

Takaisin listaukseen