Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 23.6.2022 – Yötön yö on taikojen ja ennusteiden aikaa – ehkä kunnallekin?

23.6.2022

Vaikka moni lähtee juhannuksenviettoon mökeille ympäri Suomen, yhä useampi jää nauttimaan keskikesän juhlasta Nurmijärvelle. Ja mikäs täällä on nauttiessa! Kesä on kukkeimmillaan, sääennuste lupaa jopa hellettä ja järvetkin ovat alkaneet jo lämmetä.

Nurmijärven järvivesien laatu on ympäristökeskuksen toimesta juuri juhannuksen alla tutkittu ja levää ei havaittu. Lämmöt ovat parinkymmenen asteen kieppeillä – joten ei muuta kuin pulikoimaan.

Koko perheen juhannuksenviettoa on luvassa juhannusaattona seurakunnan leirikeskuksessa klo 16-21. Klo 17 toteutetaan lipunnosto ja saunat ovat käytössä sekä Hyvinkään, että Nurmijärven puolilla. Sääksin uimarannan P-paikan ja leirikeskuksen välillä on non-stop kuljetus noin klo 15.30-17 ja 19.30-21.

Juhannus ei ole ollut perinteiden mukaan pelkkää juhlimista, vaan yötön yö on houkutellut tekemään taikoja ja ennusteita. Juhannuksena on kerätty kasveja, jotka sekä lääkitsevät että ennustavat tulevaa. Moni on poiminut juhannusyönä seitsemän kukkaa tyynyn alle ja uskonut näkevänsä unessa tulevan kumppaninsa. Puolisosta voi kuulemma nähdä unta myös, jos juhannusyönä nukkuu vasemman jalan sukka väärinpäin jalassaan.

Monet juhannustaioista on perinteisesti tehty vähissä vaatteissa tai ilkosillaan. Jos juhannusyönä lakaisi alastomana rappuset ja siitä polun aina portille asti selkä edellä, niin portilla kääntyessä näki tulevan puolisonsa.

Alasti saunasta heitetty saunavasta puolestaan näyttää ilmansuunnan, josta tuleva puoliso tulee. Siitä suunnasta ensimmäinen kävelijä on tuleva kumppani. (näillä ohjeilla viimeistelet saunavihdan taianomaiseen juhannusyöhön)

Kasteisella juhannusniityllä kieriskely on tiennyt hyvää terveyttä ja pitkää ikää. Ja juhannuksena kootun kukkaseppeleen kanssa kylpeminen torjui talvella sairauksia.

Kukkaseppeleitä sidottiin myös lehmien sarviin, kun ne päästettiin laitumelle: jos seppele oli tallessa lehmien palatessa, se tiesi onnea.

Virossa on kerätty juhannuksena kukkien lisäksi kiiltomatoja, joiden uskotaan johdattavan maanalaiselle aarteelle. Siinäpä lapsille hauskaa juhannuspuuhaa.

Käen kukunta juhannusyönä on myös ollut ennusmerkki. Niin monta kertaa, kun käki kukkuu on vuosia puolison löytymiseen. Jos käki ei kuku ollenkaan, tulee puoliso jo samana vuonna.

Sato-onnea oli mahdollista saada vetämällä juhannusyönä lakanaa jonkun pellolla. Kun kasteesta kastuneen lakanan väänsi omalle pellolleen, mukana tuli sellaisen pellon sato-onnea, jolla oli lakanaa vetänyt.

Eiköhän näitä taikoja luovasti soveltamalla löydy kikat oman elämän tai vaikka kunnankin tulevan ennustamiseen. Eli jos näette meikäläisen kiiltomatojahdissa, kieriskelemässä pellossa, jopoilemassa kukkaseppele pyöränsarvesta roikkuen ympäriinsä tai puristelemassa lakanasta yön kastetta kunnantalon pihalla, niin tulkaa mukaan! Illat pimenevät pian ja syksylle tarvitsemme mahdollisimman paljon onnea ja myötätuulta aherruksen ja rohkeiden päätösten lisäksi.

Iloista keskikesän juhlaa kaikille!

Outi

Takaisin listaukseen