Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 20.1.2023 – Monikon taidehankinta ripustettiin tällä viikolla

20.1.2023

Monikkoon on vihdoin tällä viikolla ripustettu taideteos, jota varten talosta varattiin jo rakennusvaiheessa tila. Teoksen hankintaan saatiin Valtionkonttorilta rahoitusta 16 487,03 euroa ja kunnan maksuosuudeksi jäi 7667,17 euroa.

Taidehankinta toteutettiin kutsukilpailuna, johon pyydettiin luonnosehdotukset viideltä ammattitaiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Näiden pohjalta valintaryhmä, johon kuuluivat kulttuurituottaja ja kuraattori Kalle Hakkola, taiteilija Kati Rapia sekä sivistysjohtaja Tiina Hirvonen, teki päätöksen kilpailun voittajasta.

Kutsukilpailun voitti Jenni Ropen teos, jonka nimi on Puolikkaat.

Jenni Rope on kuvataitelija, joka työskentelee monialaisesti maalausten, mobile-veistosten, kuviosuunnittelun, animaatioiden, sarjakuvien ja kirjojen parissa. Opiskeltuaan ensin maalausta Vapaassa Taidekoulussa ja animaatiota Lontoossa, hän valmistui Aalto-yliopiston graafisen suunnittelun osastolta vuonna 2002. Ropen teoksia on ollut mukana lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2004. Rope on palkittu vuonna 1999 Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun pääpalkinnolla, vuonna 2008 parhaan animaation palkinnolla Zürichissa ja vuonna 2016 William Thuring -nimikkopalkinnolla.

Rope on myös tehnyt kangaskuoseja freelance-suunnittelijana mm. Marimekolle, Vimmalle ja Nansolle. Taiteilijan julkisiin teoksiin voi tutustua esimerkiksi Oodi-kirjastossa Helsingissä, Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa ja Helsingin yliopiston kirjastossa Kaisaniemessä.

Taiteilija Jenni Rope on tunnettu mobiletyyppisistä teoksista. Hän ei kuitenkaan koskaan käytä täysin samaa muotoa töissään kahdesti, joten Monikon työ on ainoa laatuaan. Taiteilijana Rope innostuu materiaalin leikkausprosessien aikana löytyvistä muodoista ja yrittää löytää jotain, joka on samaan aikaan voimakasta ja herkkää.

Suomessa 79 kuntaa on tehnyt päätöksen noudattaa ns. prosenttiperiaatetta, jonka mukaan vähintään yksi prosentti rakentamiskustannuksista käytetään taiteeseen. Nurmijärvellä ei ole toistaiseksi tehty linjausta prosenttiperiaatteen noudattamisesta, mutta remonttien ja uusien tilojen suunnittelussa taidehankinnat on ollut luontevaa huomioida osana prosessia. Taidehankintoja on toteutettu viime vuosina harkitusti ja hyödyntäen mm. kunnan saamia lahjoitusvaroja. Hankintapäätökset ovat julkisia ja hankintoihin osallistuu useampia henkilöitä. Kunnalle on vuosien varrella kertynyt monipuolinen taidekokoelma, jonka teoksia pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan yleisön nähtävillä erilaisissa julkisissa tiloissa. Esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin, terveysasemille ja kunnanvirastolle on sijoitettu kunnan taidekokoelmaan kuuluvia teoksia.

Parhaillaan on valmistelussa uuteen strategiaan pohjautuva kulttuurin, matkailun ja tapahtumatuotannon ohjelmatyö, jonka kautta on tarkoitus linjata käytännön toimia alkaneella strategiakaudella. Ohjelman on tarkoitus tulla päätöksentekoon kevään 2023 aikana.

Outi

Takaisin listaukseen