Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 2.9.2022 – Sähkökriisi ja alkava lämmityskausi

2.9.2022

Energia-asiat ovat nousemassa nyt lämmityskauden alkaessa suuren huolen aiheeksi sekä saatavuuden, että hintojen osalta. Maan hallitus pohtii parhaillaan toimia kriisiin helpottamiseksi ja jokainen tahoillaan varmasti myös jo miettii, miten oman energialaskunsa kanssa selviää.

Fingrid on julkaissut ensimmäisen arvion sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Sota Euroopassa ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne on lisännyt sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia.

Fingridin arvion mukaan tulevan talven kulutushuipputilanteessa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin. Kotimaisella tuotannolla pystytään arviolta kattamaan parhaimmillaan 12 300 megawattia. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta.

Tämä tarkoittaa sitä, että kulutushuipputilanteissa sähköä ei välttämättä riitä ja sitä joudutaan säännöstelemään. Suomalaisten on siis syytä varautua tulevana talvena kireiden pakkasjaksojen aikana mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Käytännössä tämä tarkoittaisi Fingridin mukaan kierrätettyjä sähkökatkoja kahden tunnin jaksoina, kunnes tilanne on päättynyt.

Sähkönjakelu keskeytyy näissä tilanteissa kaikista kulutuspisteistä. Vain terveydenhuollon ja pelastustoimen, sekä kriisivalmiuden kannalta kriittiset tilat voidaan pitää jakelun piirissä.

Katkokset ovat kuitenkin viimesijainen toimenpide, johon varautumisesta huolimatta toivottavasti ei tarvitse päätyä. Olennaisia tekijöitä ovat energiantuotantomme ja erityisesti se, onnistutaanko Olkiluodon ydinvoimala saamaan käyttöön. Toiselta puolelta keskeistä on kulutuksen vähentäminen. Tässä merkittäviä tekijöitä ovat toki teolliset toimijamme ja muut merkittävät sähkönkäyttäjät. Mutta kyllä silläkin on merkitystä, miten me itse kukin toimimme. Miten pystymme vähentämään sähkön kulutusta ja miten ajoitamme sähkönkulutuksemme.

Sähkökatkosten varalta on hyvä tarkistaa, että kotitaloudesta löytyy taskulamppu, lämmittävää vaatetta ja patterikäyttöinen radio. Sähkökatkoja ja muita häiriötilanteita varten on myös olemassa hyviä ohjeita, sekä koulutusta – puhutaan ns. 72 tuntia konseptista, joka on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. 72 tuntia -koulutusta voi saada esimerkiksi Nurmijärven opiston luennolla syyskuun lopulla tai tutustua asiaan 72tuntia.fi -sivustolla. Vaikka sähkökatko olisi lyhytaikainenkin, voi se talvipakkasilla alkaa viilentämään kotia nopeastikin, tällöin on hyvä olla joka kodin varautumissuunnitelma kunnossa.

Jakelun ohella toinen energiakriisin elementti on hintojen moninkertaistuminen. Tämä koskee etenkin niitä kotitalouksia, joilla sähkösopimukset ovat katkolla tai jotka ostavat ns. pörssisähköä, jonka hinta vaihtelee pörssin hintojen mukaan. Valtakunnalliset toimenpiteet kriisin osalta ovat vielä auki, mutta omaa tietoisuutta energian kulutuksesta on hyvä parantaa, samoin kuin pohtia keinoja, joilla kulutukseen voi vaikuttaa.

Nurmijärven sähkön sivuilla on erinomaisia vinkkejä energiansäästöön. Voit lainata Nurmijärvellä lähikirjastostasi tai Nurmijärven sähkön asiakaspalvelusta helppokäyttöistä sähkönkulutusmittaria, jonka avulla saat selville sisätiloissa olevien kotitalouslaitteittesi sähkönkulutuksen. Voit myös olla yhteydessä energianeuvojaan, joka auttaa kulutuksesi selvittämisessä.

Motiva, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra ovat lokakuussa starttaamassa Astetta alemmas – sähkönsäästökampanjan, jossa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tavoite on kaikille yhteinen. Tutustu osoitteessa www.astettaalemmas.fi

Nurmijärven kunta varautuu omalta osaltaan valmiustyössä sähkökatkoihin ja teemme tämän osalta hyvin tiivistä yhteistyötä Nurmijärven Sähkön kanssa. Olemme myös mukana energiansäästötalkoissa. Tiedotamme toimenpiteistä tarkemmin, kun suunnitelmat etenevät. Tutustu kotisivujen teemasivuilla energiatekoihin!

Takaisin listaukseen