Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 19.11.2021 – Koronatartunnat nousukiidossa

19.11.2021

Koronatilanne Nurmijärven alueella on olennaisesti huonontunut viime päivinä ja vahva maskisuositus yli 12-vuotiaille, sekä etätyösuositus on palautettu alueellemme. Keusoten alueella päiväkohtaiset tartuntamäärät ovat tällä hetkellä korkeampia kuin kertaakaan aiemmin koronaepidemian aikana (200/100 000/14 vrk). Nurmijärvellä ilmaantuvuus on tällä hetkellä 208,3 / 100 000 / 14 vrk. Luku on Keusoten alueen korkein.

Nurmijärven alueella on ollut useita tartuntarypäksiä varhaiskasvatuksen ja koulujen toimipisteissä. Isoimpina Haikalan päiväkodin 8 tartuntaa ja Rajamäen koulun 30 tartuntaa.

Rajamäen koululle on annettu vahva maskisuositus myös 4-6 luokkien oppilaille vähintään 3.12. saakka. Lisäksi neljä opetusryhmää on asetettu karanteeniin.

Tilanne on kurja ja kurjaa on toki myös paluu vahvoihin maskisuosituksiin. Tiedämme kuitenkin kaikki, miksi suojautuminen on tärkeää. Rokotuskattavuus ei vielä riitä siihen, että terveydenhoito ei kuormittuisi liiaksi. Koronarokotusten suoja on alkanut heikentyä ensin rokotukset saaneilla ryhmillä. Tauti voi olla hengenvaarallinen myös muille kuin riskiryhmille. Korona tarttuu kohtaamisissa ja sitä voidaan välttää käyttämällä maskeja, pitämällä etäisyyksiä ja huolehtimalla käsihygieniasta.

Koronarokotuksissa on menossa kolmansien rokotusten kierros. Rokotusvuorossa ovat tällä hetkellä 60-vuotta täyttäneet, laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat sekä lääketieteelliset riskiryhmät 1 ja 2. Lisätietoja löydät täältä.

Edelleen 12 vuotta täyttäneille annetaan myös ensimmäisiä ja toisia rokotteita. Ne kannattaa hankkia mahdollisuuksien mukaan viipymättä. Rokoteaikoja voi varata osoitteesta www.koronarokotusaika.fi.

Koronarokote suojaa koronavirustaudilta ja erityisesti sen vakavilta muodoilta. Koronarokotteet estävät myös viruksen erittymistä ja tarttumista ihmisestä toiseen. Siksi rokotus voi edistää niin sanotun epäsuoran suojan syntymistä. Koronarokotus ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös rokotteen saatuasi pidät riittävää etäisyyttä, käytät tarvittaessa maskia, peset käsiäsi ja noudatat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Keusoten alueen koronatautitapausten ja koronarokotusten edistymistä voit seurata täällä. Ja muuta yleistietoa Koronasta ja apua Keusoten sivuilta löytyy runsaasti.

Koronabotti on edelleen voimissaan ja siellä voit tehdä oirearvion, josta saat tietoa koronavirustartunnan oireista ja altistumisesta ja varata itsellesi, lapsellesi tai toiselle aikuiselle ajan koronatestiin.

Joulu on jo näköpiirissä ja kontaktien määrä vääjäämättä kasvaa. Joulun ajan tapahtumat ja ostosreissut voivat vaatia veronsa, ellemme ole porukalla tarkkana. Korona tarttuu kontakteissa, nyt pahenevassa tilanteessa on edelleen tärkeää pitää etäisyyksiä ja huolehtia hygieniasta, käyttää maskeja ja jäädä sairaana kotiin.

 

Outi

 

Alla vielä tuoreet suositukset ja AVIn antamat rajoitukset yleisötilaisuuksiin:

Alueellinen etätyösuositus on voimassa Keusoten kuntien alueella. Työpaikoilla tartuntariski on yhä olemassa, ja on syytä muistaa, että lievästikin flunssa- tai mahatautioireisena jäädään kotiin. Hybridityömalleissa etätyön merkittävä osuus vähentää olennaisesti tartuntariskiä. Lähityössä maskien käytön jatkaminen on perusteltua. Tartuntariski on olemassa kaikissa lähikontakteissa, ja toiminta tulisi pyrkiä järjestämään riittävän väljästi, ja turvavälejä on hyvä edelleen noudattaa. Keusoten ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset löytyvät täältä.

Vahva suositus maskin käytöstä koskee 12 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia rokottamattomia ja rokotettuja henkilöitä. Keusoten maskisuositus astui voimaan välittömästi ja  otetaan käyttöön Nurmijärven kouluissa maskitilanteesta riippuen viimeistään maanantaista 22.11.2021 alkaen.

Maskia on hyvä käyttää:

  •  joukkoliikenteessä ja koulukuljetuksissa
  • julkisissa sisätiloissa
  • työpaikoilla, kouluissa (6.luokasta alkaen) ja oppilaitoksissa
  • yleisötilaisuuksissa ja kokoontumisissa
  • ulkotiloissa, jos joudut pitkäkestoiseen ruuhkaan, jossa liikkuminen vaikeutuu.
  • Suositus koronatestiin hakeutuvalle ja tulosta odottavalle: maskia on syytä käyttää aina matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Yleisötilaisuuksien osalta Etelä-Suomen AVI on tehnyt päätöksen rajoituksista, jotka astuvat voimaan torstaina 25.11.

  • Tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta.
  • Sisätiloissa järjestettäviin yli 20 henkilön yhteislaulutilaisuuksiin saa ottaa enintään puolet tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä
  • Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa. Jos koronapassi otetaan käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta, esiintyjiltä tai ottelussa pelaavilta urheilijoilta.
Takaisin listaukseen