Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 16.8.2022 – Onnea Kivi-juhlat 70v!

16.8.2022

Harvaa on huonetta niin juhlavaa, kuin Taaborin honkahovi. Kelpaa siellä juhlia – ja on juhlittukin – jo 70 vuotta Kivi-juhlia.

Taaborinvuori on historiallinen paikka Nurmijärvellä – Aleksis Kivi -pääkaupungissa. Taaborilla suurten honkain syvälle maahan kaivautuneet vahvat juuret ammentavat elämän eliksiiriä maan pinnalla versoovalle uudelle.

Taaborin juurella 1832 syntynyt Aleksis Kivi leikki lapsuudessaan vuorella kirkonmenoja ja ammensi eväitä elämäänsä luonnosta, juuristaan – sekä Raamatusta, josta löysi mäntyiselle kalliolle myös nimen Taabori.

Taaborinvuoren honkahovi elämää nähneine juurineen työstäytyi näyttämöksi vuonna, kun Kivi-juhlat aloitti Suomen ensimmäisenä harrastelijakesäteatterina toimintansa. Ensimmäinen esitys nähtiin vuonna 1953. Näytelmäksi valikoitui hulvaton Nummisuutarit, joka sai myös silloisen presidentin ja pääministerin osoittamaan sähkeitse suosiotaan Kivi-juhlille.

Taaborin vahva juuristo ei ole vuosien kuluessa kuivunut, eikä vierivä Kivi sammaloitunut – vaan päinvastoin. Tänäkin kesänä juurista virtaa vahvasti historia – elämän syvällisyys ja kansalliskirjailijamme hersyvä huumori, joka Elina Kilkun ohjauksessa pirskahtelee lavalle raikkaalla ja railakkaalla tavalla, innostavasti kuin vuosikertasampanja.

Lautapäähärkäiset ihmiset, rahahuolet, työelämän haasteet, sopivan puolison löytäminen – ihmiselämän vitsaukset kestävät aikaa – kuten myös Kiven hersyvät sanonnat. Elämä on iloleikki. Elkäät olkaa ämmäkkäitä. Niin muuttuu maailma.

Kivi-Juhlat on kruununjalokivemme. Kiven kipinöistä ja talkoolaisten hiestä hioutunut timantti, joka puristuu vuosi toisensa jälkeen uuteen loistoonsa.

Olitte Suomen ensimmäinen harrastelijakesäteatteri ja kuten ikuinen on kivi, arvaan, että ikuinen on myös juhla, joka Kivestä kumpuaa.

Sylillinen onnea 70-vuotiaalle!

Outi

Ps. Näytöksiin on vielä saatavissa lippuja – hanki omasi ja ota selvää, mitäs mamma nyt tykkää

 

Takaisin listaukseen