Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 11.3.2022 – Kuinka auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia?

11.3.2022

Ukrainasta sotaa pakenevien ja apua tarvitsevien määrät lisääntyvät nyt päivä päivältä. Moni miettii, miten kannattaisi toimia.

Suurin tarve on rahallisista lahjoituksista, joita on suositeltavinta antaa vakiintuneiden kansainvälisten järjestöjen kautta. Järjestöt kanavoivat apua sekä kansainvälisesti, että Suomeen saapuneille ukrainalaisille. Tällaisia ovat esimerkiksi: SPR, Pelastakaa Lapset ry, Kirkon ulkomaanapu ja Unicef.

Yhä useamman Ukrainasta pakenevan reitti on kulkenut viime päivinä Suomeen. Voimassa olevien sopimusten mukaan ukrainalaisilla on oikeus oleskella Schengen-valtioissa 90 vuorokautta ilman erillistä ilmoitusta viranomaisille. Viime viikolla EU teki päätöksen, että ilmoittautumalla poliisille tai rajaviranomaiselle ukrainalaiset, voivat saada Euroopan alueella tilapäistä suojelua ilman yksilöllistä harkintaa vähintään vuoden ajan.

Ukrainasta paenneista kaikki eivät välttämättä ole vielä hakeneet turvaa valtiolta, jonka alueella ovat. Suositeltavaa kuitenkin on, että kaikki Ukrainasta tulevat ilmoittautuisivat välittömästi maahan tultuaan viranomaisille, jotta heidän palvelunsa voidaan turvata.

Rekisteröitymällä viranomaiselle, henkilölle turvataan laajat terveyspalvelut ja aikuisilla on välitön oikeus työntekoon ja opiskeluun. Henkilöt myös siirtyvät Migrin eli maahanmuuttoviraston hallinnoimaan vastaanottojärjestelmään, mikä tarkoittaa, että he voivat majoittua vastaanottokeskuksiin ja heidän palvelunsa järjestetään vastaanottokeskuksista. Ilman rekisteröitymistä he vertautuvat matkailijoihin ja heidän sosiaali- ja terveyspalvelunsa ovat rajatummat.

Nurmijärvellä kunta on selvittänyt mahdolliseen vastaanottotoimintaan soveltuvia tiloja ja raportoinut niistä Migrille. Kunnan valmiusryhmä seuraa tilannetta ja olemme valmiudessa toimimaan. Keski-Uudenmaan kuntien kotoutumisesta ja maahanmuuttotyöstä vastaavat koordinaattorit tekevät tiivistä yhteistyötä ja jakavat tilannekuvaa tiiviisti.

Eri puolilla Suomea ihmiset ovat halunneet auttaa ukrainalaisia myös majoittamalla heitä koteihinsa. Kotimajoitukseen majoittuvien ukrainalaisten tulisi rekisteröityä vastaanottokeskukseen ja kotimajoituksesta tulisi laatia yksityismajoitussopimus, joka antaa selkeyttä osapuolille. Nurmijärven kunta suosittelee, että kotimajoituksesta kiinnostuneet nurmijärveläiset ovat yhteydessä Keski-Uudenmaan kotimajoitusverkostoon, joka koordinoi kotimajoitusta alueellamme. Kotimajoitusverkosto Keski-Uusimaa

Kotimajoitusta harkitsevien on hyvä tutustua kotimajoitusverkoston oppaaseen, jossa kerrotaan mitä kotimajoitus käytännössä tarkoittaa, mihin sitoutuu ja millaisia taloudellisia vaikutuksia on hyvä ottaa huomioon.

Ukrainalaiset ja muut vieraskieliset voivat saada Nurmijärvellä neuvontaa Nurmijärven Klaukkalan kirjaston yläkerrassa sijaitsevasta kunnan Koto-infosta osoitteesta Kuonomäentie 2, 01800 Klaukkala. Toimipiste palvelee ma-to klo 8.00–16.00. Maanantaisin ja tiistaisin klo 12–16 voi asioida ilman ajanvarausta, muina aikoina palvellaan etäyhteyksin ja ajanvarauksella. Ajanvarauksen voi tehdä ja neuvoja voi kysyä puhelimitse palveluohjaajalta numerosta 040 317 4106. Koto-info päivittää myös Facebook-sivuja sekä kotisivuja.

Nurmijärvi on mukana myös Keski-Uudenmaan alueella toimivassa maahanmuuttajien tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita kehittävässä ja palveluja tarjoavassa hankkeessa. Hanke on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama. Hanke tunnetaan myös nimellä Maspa eli maahanmuuttajien asiointipalvelu. Maspan kotisivuilla kerätään tietoa Ukrainaan liittyen. Sivustolla saa tietoa Keski-Uudenmaan alueen palveluista ja niihin hakeutumisesta. Hanketyöntekijät antavat etäneuvontaa, Koto-infon lisäksi, myös Nurmijärven alueella.

Nurmijärven maahanmuuton kokonaisuutta koordinoi maahanmuuttokoordinaattori Saara Marjasvaara, joka voi vastata mahdollisiin lisäkysymyksiin (puh. virka-aikana 040 317 2564 ja saara.marjasvaara@nurmijarvi.fi).

Outi

Takaisin listaukseen