Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 10.5.2024 – Mistä on Nurmijärven äidit tehty?

12.5.2024

Äitienpäivän kunniaksi tehdään pieni tilastollinen tarkastelu Nurmijärven äiteihin.

Nurmijärvellä asuu tilastokeskuksen mukaan 12 918 äitiä. Naisia nurmijärveläisistä on kaikkiaan 22 039, eli 59 % nurmijärveläisistä naisista on äitejä.

18 vuotta täyttäneistä nurmijärveläisistä naisista on lapsia 76 %:lla. Tämä osuus on merkittävä mm. siitä syystä, että suuri osa opiskeluikäisten ryhmästä muuttaa Nurmijärveltä opiskelupaikkakunnille ja Nurmijärvelle muutetaan keskimäärin elämänvaiheessa, jossa ollaan perustamassa perhettä.

Nurmijärveläisen lapsiperheen keskikoko on 3,86 lasta, mikä on suurempi kuin Helsingin seudun kehyskuntien keskiarvo 3,75. Tämä luku pitää huolen siitä, että Nurmijärvi myös ikääntyy aluetta keskimääräistä hitaammin.

Nurmijärveläisen naisen keskimääräinen lapsiluku on 1,6. Luku on todellakin keskimääräinen ja todellista tilannetta huomattavasti pienempi, sillä tämä luku on laskettu tilastollisena suhdelukuna kaikkien 15 vuotta täyttäneiden naisten osalta, mikä pitää sisällään myös lapsettomia naisia. Emme tähän julkaisuun vielä ehtineet saada tilastokeskukselta tietoa todellisesta lapsiluvusta, mutta arvattavasti olemme melko lähellä lapsiperheen keskikokoa.

Äitienpäivän kunniamerkkejä on nurmijärveläisille äideille myönnetty kuluvan vuosituhannen aikana viisi kappaletta.

Äitien ja naisten pitkäikäisyyttä todistaa myös se, että vuonna 2023 meillä asui seitsemän 100 vuotta täyttänyttä, joista kuusi oli naisia.

Nurmijärven kunnan puolesta toivotan kaikille oikein iloista äitienpäivää!

Tapahtumia äitienpäiväviikonlopulle

Krannilan Kuivurin Toukotori la 11.5. klo 10-14 (Vehnäpellontie 2, 01900 Nurmijärvi). Krannilan asukasyhdistys järjestää Krannilan Kuivurilla äitienpäiväviikonloppuna lämminhenkisen toritapahtuman, jossa paikalliset pientuottajat myyvät tuotteitaan. Täältä löydät äidille juhlavan kakun, kukat ja monia ihania lahjoja! Tapahtumassa on kahvio ja lapsille mukavaa ohjelmaa.

Kukkahuone Linneassa äitienpäivän kimppukurssille 11.5. klo 10-12.30 luonnon  helmaan kauniiseen maalaismiljööseen voi ilmoittautua Kukkahuoneen kotisivujen kautta. Kukkahuone Linnean yhteydessä toimiva Kahvila Vanamo on auki sunnuntaisin klo 12-17

Röykkä Resortin Lettovillassa on tarjolla 11.5. äitienpäivän maalauspaja klo 14-16. Voit tuoda äitisi ja lapsesi kanssasi viettämään yhteistä aikaa intuitiivisen maalaamisen pariin Röykkä Resortin Lettovillaan. Lapset noin 10-v. ylöspäin. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät Röykkä Resortin sivuilta

Ketolan strutsitilan herkullisen äitienpäivälounaan listan ja ohjeet pöytävarauksiin löydät mm. täältä.

Lapsettomien lauantaita vietetään jo kolmattakymmenettä kertaa 11.5. Tyhjän sylin muistomerkki löytyy Nurmijärveltä siunauskappelin rannasta.

 

Outi

Takaisin listaukseen