Ajankohtaista

Ilmastotyö, Jätehuolto, Opetus ja koulutus, Siistiksi

Kierrätä ja kuluta kestävästi – säästät rahaa ja luontoa!

18.2.2021

Ihmisten jokapäiväisillä valinnoilla on vaikutusta niin ympäristön tilaan kuin ihmisten ja eläintenkin hyvinvointiin. Maapallon luonnonvarat eivät myöskään kestä ikuisesti, joten materiaaleja kierrättämällä voit säästää luonnonvaroja. Kun tavaroita kierrätetään, säästetään sekä energiaa että raaka-aineita.

Kierrätys ja tietoisuus ympäristöasioista on kaikkien asia – opetteleminen kannattaa aloittaa jo pienestä pitäen. Päiväkodeissa ja kouluissa annetaan lapsille eri yhteyksissä ympäristökasvatusta, ja myös Kiertokapula motivoi koululaisia jätteiden lajitteluun järjestämällä vuosittain 4.-luokkalaisille Jäteselviytyjä-kisan.

Mitä vähemmän sekajätettä kertyy, sen parempi!

Jätteet tulisi lajitella niiden syntypaikalla, kotitalouksissa. Moni ajattelee, että voi laittaa kaikki jätteet sekajätteisiin, koska siitä tuotetaan energiaa, esimerkiksi polttamalla jätteet. Tällainen toiminta ei kuitenkaan ole kierrättämistä tai kestävän kulutuksen periaatteiden mukaista toimintaa.

Jätelaki ohjaakin meitä kaikkia noudattamaan EU-direktiiviin pohjautuvaa etusijajärjestystä.

Jätteen etusijajärjestyksen mukaan on tärkeää toimia seuraavasti:

  1. Vältä jätteen syntymistä.
  2. Korjaa, huolla ja keksi uutta.
  3. Mikäli tavaraa tai muuta hyödykettä ei voi käyttää enää uudelleen, kierrätä se.
  4. Mikäli tuotetta ei voi kierrättää, lajittele se sekajätteisiin.
  5. Joitakin jätteitä ei vielä pystytä kierrättämään eikä hyödyntämään edes energiana, mutta niidenkin lajittelu erikseen on erittäin tärkeää, etteivät ne päädy hyödynnettävän jätteen sekaan.

Kierrättäminen vaikuttaa myös jokaisen kotitalouden jätehuoltoon, sillä kierrättämällä ja jätteiden lajittelulla on mahdollista säästää rahaa sekä yksittäisen kotitalouden että taloyhtiön tasolla.

Erottelemalla esimerkiksi biojätteen sekajätteestä, voi harventaa astian tyhjennysväliä ja siten säästää jätehuoltokuluissa.

Lisähyötyä tulee luonnollisesti myös muiden hyötyjätteiden lajittelusta (lasi, metalli, kartonki- ja muovipakkaukset).

Miten sitten voi edistää kestävää kulutusta? Lue lisää Kiertokapulan kotisivuilta.

Jäteselviytyjä-kisa – ympäristökasvatusta koululaisille

Kiertokapulan yhtenä lakisääteisenä tehtävänä on jäteneuvonnan ja ympäristökasvatuksen järjestäminen kaikenikäisille kuntalaisille.

”Yksi kohderyhmistämme ovat koululaiset ja etenkin 4.-luokkalaiset! Järjestämme heille vuosittain innostavan ja opettavaisen Jäteselviytyjät-kisan, jonka tavoitteena on lisätä koululaisten ympäristötietoisuutta sekä motivoida jätteiden lajitteluun. Kisa käydään jo 13. kerran tänä vuonna”, kertoo Kiertokapulan ympäristökouluttaja Viivi Kuumola.

Nurmijärvellä koululaiset osallistuivat kisaan ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Loppukilpailuun asti suoriutui Lukkarin koulu, joka sijoittui kilpailussa kuudenneksi. Samana vuonna kunnan parhaan luokan palkinnon voitti Karhunkorven koulun 4. luokka.

”Valitettavasti koronaepidemian vuoksi viime vuonna ei päästy lainkaan käymään alkukilpailuja. Tänä vuonna onneksi on toisin, ja kisassa on mukana Nurmijärveltä kolme koulua ja 112 oppilasta”, toteaa Kuumola.

Jäteselviytyjät -kisaan voi tutustua osoitteessa: https://www.jateselviytyjat.fi/

 

 

 

 

 

Takaisin listaukseen