Ajankohtaista

Sääksi, Uimarannat, Ympäristökeskus

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus: Uimavesien laatu hyvä, hieman sinilevää neljällä rannalla Keski-Uudellamaalla

15.8.2023

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 9. – 10.8.2023 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Nurmijärvellä näytteitä otettiin Sääksin ja Röykän uimarannat (Sääksjärvi), Tiiran ja Lähtelän uimarannat (Valkjärvi), Herusten uimaranta (Herustenjärvi) ja Vaaksin uimaranta (Vaaksjärvi)

Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset.

Uimarantavesien lämpötilat olivat näytteenottohetkellä 17,7 – 21,8 °C välillä. Lämpimin uimavesi oli Tuusulassa Häklin uimarannalla ja viilein puolestaan Mäntsälässä Sälinkään uimarannalla.

Sinilevää neljällä rannalla

Sinilevää oli näytteenottohetkellä runsaasti Järvenpäässä Vanhankylänniemen uimarannalla. Tuusulassa Rusutjärven uimarannalla, Mäntsälässä Onkimaan ja Sälinkään uimarannoilla sinilevää havaittiin vähän.

Sinilevätilanne kannattaa arvioida aina itse silmämääräisesti ennen uimaan menoa, sillä tilanne voi vaihdella nopeastikin. Tuulisella säällä sinilevää saattaa esiintyä sekoittuneena veteen, kun taas tyynellä ja aurinkoisella säällä sinilevä nousee pintaan.

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta löytyy uimarantojen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään http://www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/uimavesitulokset. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

Takaisin listaukseen