Ajankohtaista

Asuminen, Katujen kunnossapito, Liikenne

Katuvalaistuksen häiriöiden syynä ohjelmointivirhe ja ohjausjärjestelmävika

27.5.2024

Kunnan katuvalaistuksessa on lähipäivinä ollut kaksi erillistä häiriöitä. Ohjelmointivirheen takia kunnan katuvalaistus oli kokonaan pimeänä 22.-24.5.2024. Toinen, tästä erillinen ohjausjärjestelmän vika, hämäräkytkimen toimintahäiriö, ilmeni 25.5., ja se sytytti katuvalaistuksen väärään aikaan.

Ohjelmointivirhe sammutti katuvalaistuksen 22.–24.5.

Nurmijärvellä katuvalaistuksen ohjausjärjestelmän ohjelmointivirheen takia meni 22.5.2024 kesäsammutus päälle. Kyseinen ohjelmointivirhe huomattiin perjantaina 24.5.2024, jolloin se myös korjattiin. Katuvalaistus oli ohjelmointivirheen takia pimeänä 22.5–24.5 välisen ajan ja tällöin kunnan alueella ei palanut tie- ja katuvalaistus ollenkaan.

Tievalaistus on nyt normaalisti toiminnassa, ja se pidetään päällä kesäsammutuksen alkamiseen saakka normaalisti.

Katuvalaistuksen kesäsammutus on tänä vuonna sovittu aikavälille 3.6–2.8.  Käytäntö on voimassa toistaiseksi, ja sen aikataulu seuraa koulujen päättymistä keväällä ja koulujen alkamista syksyllä.

Hämäräkytkimen toimintahäiriö sytytti katuvalaistuksen päälle 25.5.

Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmän erillisen toimintavian vuoksi koko kunnan alueella on syttynyt tievalaistus päälle 25.5 klo 7.03. Tämän vian syyksi osoittautui tievalaistusta ohjaavan hämäräkytkimen toimintahäiriö. Toimintahäiriön vuoksi hämäräkytkin otettiin kokonaan pois käytöstä.

Tievalaistuksen ohjaus on jatkossa kalenteriohjattu. Kalenteriohjauksella tarkoitetaan katuvalaistuksen syttymis- ja sammumisohjelmointia, mikä perustuu etukäteen ohjelmoituun valoisuustietoon kyseisenä ajankohtana. Kalenteriohjaus on ollut mukana aiemmin varmistavana elementtinä.

”Kunta on uusimassa tievalaistuksen ohjausjärjestelmää, josta on kilpailutus menossa. Ohjausjärjestelmän uusimisesta on tehty periaatepäätös viime vuoden tammikuussa teknisessä lautakunnassa, koska nykyiseen ohjausjärjestelmään saatavien komponenttien tukitoiminta päättyy. Uusi toimivampi ja energiatehokkuutta paremmin edistävä ohjausjärjestelmä on tarkoitus olla käytössä syksyllä 2024”, kertoo kunnallistekniikan päällikkö Jyrki Meronen.

Takaisin listaukseen