Ajankohtaista

Ikäihmiset, Kirjasto, Kulttuuri, Museo, Tapahtumat

K-60-tapahtumat lokakuussa – Aleksis Kiven DNA, puiden tarinat ja arkeologiaa

1.10.2021

K-60 –tapahtumasarja jatkuu lokakuussa Nurmijärven museon järjestämillä mielenkiintoisilla luennoilla. Tiistaina 5.10. elokuvateatteri Kino Juhassa kuullaan, mitä DNA voi kertoa Aleksis Kiven sukujuurista. Kansalliskirjailijamme taustahan on vuosikymmeniä herättänyt huhuja ja väitteitä. Joidenkin mielestä Aleksis Kiven isän Erik Johan Stenvallin biologinen isä ei ollut kirkonkirjoihin merkitty Anders Johan Stenvall, vaan Raalan kartanon aatelisisäntä Carl Henrik Adlercreutz.

Asia kiinnosti myös tamperelaista Antti Kivivallia. Olihan kyseessä kaukainen sukulainen: Aleksis Kivi oli Kivivallin isoisän isoisän isän pikkuserkku. Aiemmin sukulaissuhteiden varma selvittäminen oli mahdotonta, mutta DNA-testien kehittyminen on muuttanut tilanteen.  Kivivalli sai innostettua selvitystyöhön mukaan sukututkija Jere Markkasen ja toimittaja Regina Raskin.

Työn tulokset esiteltiin Ylen Puoli seitsemän ohjelmassa keväällä 2019. DNA-testit osoittivat vuosikymmeniä kiertäneet huhut vääriksi. Stenvallien ja Adlercreutzien perimä oli täysin erilainen. Ei ollut mitään mahdollisuutta, että heillä olisi ollut suorassa isälinjassa yhteistä esi-isää.  Carl Henrik Adlercreutz ei ollut Aleksis Kiven isoisä.

Nyt Antti Kivivalli saapuu Nurmijärvelle kertomaan, miten DNA-tutkimuksen avulla voidaan selvittää vuosisatoja vanhoja sukulinjoja. Miten kansalliskirjailijamme sukujuurten selvitystyö käytännössä eteni? Mitä tutkimuksen jälkeen on tapahtunut ja mikä oli selvityksen merkitys?

 

Antti Kivivalli.
Antti Kivivalli. Kuva: Suvi Liimatainen, Sovelto Oyj

Puiden kertomaa Rajamäessä ja arkeologin vierailu Klaukkalassa

Rajamäen kirjaston tapahtumassa tutustutaan puiden kiehtovaan elämään. Puut ympäröivät meitä, ne ovat elävää kulttuuriperintöä ja voivat kertovat tarinoita vuosikymmenten tai jopa –satojen takaa. Dendrologi Heikki Kiuru saapuu 12.10. kertomaan puiden elämästä ja kotipihan puunhoidosta.

Klaukkalassa puolestaan sukelletaan syvälle menneeseen 26.10. Vieraaksi saapuu Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto, joka on johtanut kaivauksia ympäri Suomen ja tutustunut erityisesti Uudenmaan keskiajan ja historiallisen ajan arkeologiaan. Luennon aikana hän kertoo ruotsalaissiirtolaisten saapumisesta Uudellemaalle käyttäen historiallisen Helsingin pitäjän aluetta esimerkkinä.

 

 • K-60: Mitä DNA voi kertoa Aleksis Kiven sukujuurista?
  Ti 5.10. klo 13 elokuvateatteri Kino Juha, Keskustie 7, Nurmijärvi.

 

 • K-60: Mitä metsä kertoo, mitä puut puhuvat?
  Ti 12.10. klo 15 Rajamäen kirjasto, Kiljavantie 1, Rajamäki.
  Tapahtuma järjestetään Rajamäen kirjaston yläkerrassa, Työväenyhdistyksen tilassa. Tila ei ole esteetön.

 

 • K-60: Arkeologi menneen jäljillä
  Ti 26.10. klo 15 Klaukkalan kirjasto, Kuonomäentie 2, Klaukkala.
  Vieraaksi saapuu Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto

 

Tapahtumiin on vapaa pääsy. Lisätiedot www.nurmijarvi.fi/museo

 

 

Takaisin listaukseen