Ajankohtaista

Museo

Joulunaika museoissa

18.11.2022

Aleksis Kiven kodissa ja Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryypissä tapahtuu ensimmäisestä adventista alkaen.

Museot avoinna

Aleksis Kiven kodin joulunäyttely ”On joulu-ilta” avautuu 3.12. ja on sen jälkeen avoinna viikonloppuisin 18.12. asti.

Näyttelyssä räätäliperheen joulupöytä on katettu ja tupa koristeltu joulua varten. Juhlan kunniaksi tarjoilu oli runsasta ja ruoka parempaa kuin arkena. Ateriaan sisältyi paistettua lihaa, lipeäkalaa ja kotoista ohrapuuroa ja juomana olutta. Joulupöydän komistus oli korkea leipäkeko.  Lattialle levitetyt oljet eristivät kylmää ja niiden päällä oli mukava viettää aikaa. Paljain jaloin oljilla ei kuitenkaan kannattanut kävellä, se olisi uskomuksen mukaan tiennyt kipeitä jalkoja seuraavana kesänä.

Museon pihapiirissä sijaitseva Kekkurin museokauppa ja kahvikioski on avoinna joulunäyttelyn aukioloaikoina. Museokaupasta voi ostaa itselle tai lahjaksi esimerkiksi Museokortin tai Aleksis Kiven kuolemattomilla sitaateilla varustetun kangaskassin.

Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi on avoinna Rajamäen Hiivan joulu -tapahtuman päivinä 10.-11.12. Museossa ei tuolloin ole opastuksia vaan näyttelyyn voi tutustua omatoimisesti.

Aleksis Kiven kodin tapahtumat

Aleksis Kiven kodin joulukausi alkaa perinteisellä Joulutunnelmia-tapahtumalla ensimmäisenä adventtina. Lausuja Anu Vänskä esittää vanhoja rakastettuja joulurunoja ja uudempaa runoutta. Tapahtuman perinteisiin kuuluen Juha Poikela ja Tapio Virolainen tulkitsevat Kiven tunnelmallisia jouluisia tekstejä.

Sunnuntaina 11.12. on jälleen joulurunojen aika. Lausuja Anu Vänskän Runokamariin pääsee kävijä tai seurue kerrallaan kuuntelemaan lausujan valitseman oman joulurunon. Tapahtuma sopii kaiken ikäisille, mukana on runolahjoja aikuisille ja lapsille. Samalle päivälle ajoittuu Palojoen joulunavaus, jonka järjestäjinä on eri yhdistyksiä. Joulunavauksen tapahtumat sijoittuvat Palojoen nuorisoseuran talolle, sen ympäristöön ja Taaborinvuorelle.

 

On joulu-ilta –näyttely avoinna 3.-4.12., 10.-11.12. ja 17.-18.12.2022 klo 11-15. Pääsymaksu 4€/2€/Museokortti/ alle 18-v. ilmaiseksi. Aleksis Kiven koti, Palojoentie 271.

Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi avoinna 10.-11.12. klo 11-16. Pääsymaksu 2€/Museokortti/alle 18-v. ilmaiseksi. Patruunantie 17.

27.11. klo 13.00 Joulutunnelmia/ 11.12. klo 12-14 Runokamari. Aleksis Kiven koti, vapaa pääsy.

 

Kuvassa Aleksis Kiven kodin jouluista tunnelmaa. Kuva Olli Hintikka.
Kuvassa Aleksis Kiven kodin jouluista tunnelmaa. Kuva Olli Hintikka.
Takaisin listaukseen