Ajankohtaista

Asuminen, Ilmastotyö, Jätehuolto, Kiertokapula, Muut viranomaiset, Siistiksi

Jätelautakunta Kolmenkierto: Hävitä haravointijäte oikein

15.4.2024

Kevät on pihapuuhien aikaa, kun paikkoja laitetaan jälleen kesäkuntoon. Moni miettii keväisin, mihin pihalta haravoidut lehdet ja risut pitäisi laittaa.

Haravointijätteet voi kompostoida omalla kiinteistöllä tai viedä Kiertokapula Oy:n jätteidenkäsittelyalueelle maksutta. Kunnalla voi olla myös oma haravointijätteen vastaanottopaikka.

“Jätehuoltomääräysten mukaan haravointijätteen kompostointiin riittää lämpöeristämätön kompostori”, jätehuoltopäällikkö Martta Kantele kertoo.

Risuja ei saa polttaa taajama-alueella

“Polttamisen sijaan risut voi hävittää esimerkiksi käyttämällä oksasilppuria”, Kantele sanoo. “Oksien silppuamisessa syntyvää haketta voi levittää pensaiden alle tai käyttää kuivikkeena kompostissa.”

Taajaman ulkopuolisilla haja-asutusalueilla pieniä määriä kuivia risuja ja oksia saa hävittää polttamalla, jos alueelle ei ole annettu maastopalovaroitusta. Ilmatieteen laitos antaa maastopalovaroituksen, kun maastossa on kuivaa. Avotulta ei myöskään saa sytyttää, jos olosuhteet ovat kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia sellaiset, että maastopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Jätehuoltomääräysten mukaan risujen polttaminen ei saa aiheuttaa naapurustolle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa.

Takaisin listaukseen