Ajankohtaista

Jätehuolto

Jätelautakunta: Kierrättämällä säästät niin kukkaroa kuin luontoa

11.12.2023

Jätelautakunta Kolmenkierto hyväksyi ensi vuoden jätetaksan kokouksessaan 7.12.2023. Kuntien omistama jäteyhtiö Kiertokapula Oy laskuttaa asukkaiden jätemaksut taksan mukaisesti.

Jätehuollon perusmaksun ja jäteastian tyhjennysmaksujen nousun myötä jätehuollon palvelut paranevat, esimerkiksi poistotekstiilien keräysverkostoa kehitetään ja ensi vuonna jäteastiapalvelu laajenee koskemaan kaikkia jäteastioita. Jos kiinteistön jäteastia menee rikki, jatkossa Kiertokapula Oy toimittaa tilalle ehjän astian.

Kun kierrättää, voi pientalossa pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä

Kun jätteet kierrätetään huolellisesti, sekajätettä syntyy vähemmän. Tällöin pientalon sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää neljään viikkoon. Tyhjennysvälin vaihtaminen onnistuu helposti Kiertokapula Oy:n asiakasnetin kautta tai soittamalla asiakaspalveluun.

Kierrättämisessä on hyvä muistaa, että ihan kaikkea ei kannata eikä voi kierrättää.

“Jos esimerkiksi öljyistä muovipakkausta ei saa puhtaaksi pienellä määrällä kylmää vettä, kannattaa se laittaa suoraan sekajätteeseen”, jätehuoltopäällikkö Martta Kantele neuvoo.

Jos kotona pakkausjätteiden kierrätyksen lisäksi kompostoidaan tai kiinteistöllä on jäteautolla tyhjennettävä biojäteastia, voi sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää jopa kahdeksaan viikkoon. Kompostoinnista pitää muistaa ilmoittaa jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoittaminen onnistuu sähköisellä lomakkeella viranomaisen verkkosivuilla.

Jätehuollon voi järjestää edullisemmin myös yhdessä naapurin kanssa. Yhteisastiasta puhutaan myös kimppa-astiana. Kimppa-astian tyhjennyslasku jaetaan kimpan sopimalla tavalla osakkaiden kesken. Kimpan yhteyshenkilö ilmoittaa kimpasta ja sen osakkaista Kiertokapula Oy:lle.

Taloyhtiön jätelaskuun kannattaa perehtyä

Kun taloyhtiön kaikki asukkaat osallistuvat jätteiden lajitteluun, taloyhtiöissä voi olla mahdollista vähentää sekajäteastioiden määrää ja säästää siten tyhjennysmaksuissa.

“Taloyhtiön jätelaskusta näkee, että sekajäte on kiinteistöltä kerättävistä jätelajeista kallein. Pakkausjätteiden ja biojätteen tyhjennyshinnat ovat edullisemmat”, Kantele toteaa.

Kiertokapula Oy:ltä voi tarvittaessa pyytää lajitteluohjeet ja –neuvontaa.

Biojäteastia ei välttämättä lisää kuluja

Vuoden 2024 aikana biojätteen keräysvelvoite laajenee kymmeniin tuhansiin pientaloihin Kiertokapula Oy:n alueella. Jos kotikiinteistön pihaan ei haluta Kiertokapula Oy:n toimittamaa biojäteastiaa, voi lajitellun biojätteen myös kompostoida. Vaikka kiinteistöllä olisi erillinen biojäteastia, pidentämällä sekajäteastian tyhjennysväliä voi säästää useamman kympin vuodessa. Biojätteen keräyksen voi järjestää yhdessä lähinaapurin kanssa. Biokimpan etäisyys saa olla enintään 500 metriä ja käyttäjiä yhdellä biojäteastialla enintään viisi taloutta.

Esimerkki:

240 litran jäteastia (7,86 €) on tyhjennetty ennen kahden viikon välein: 26×7,86 €=204,36 €

–> 240 litran jäteastia (7,86 €) tyhjennetään neljän viikon välein 140 litran biojäteastia (6,09 €) tyhjennetään neljän viikon välein =102,18 €+79,17 €=181,35 €

 

Tulevan vuoden jätehuollon palveluiden hintoihin voi tutustua osoitteessa: www.kolmenkierto.fi/jatemaksut

Lisätietoja:

Martta Kantele, p. 050 3089345, martta.kantele@hameenlinna.fi

Jätelautakunta Kolmenkierto, p. 03 621 4197, jatelautakunta@kolmenkierto.fi

 

Takaisin listaukseen