Ajankohtaista

Ilmastotyö, Liikenne, Liikunta

Ilmaa renkaisiin ja pyörän satulaan!

17.5.2021

Pyöräilykausi on hyvässä vauhdissa, mutta vielä on myös hyvä aika tehdä pyörän keväthuolto. Nurmijärven liikenneturvallisuustyöryhmä on koonnut vinkit pyöränhuoltoon, jonka voi tehdä itse kotona. Perushuoltoon tarvitset pesuvadin, tiskiainetta, harjan tai sienen, kuivauspyyhkeen, ketjuöljyä sekä pumpun ja muutaman perustyökalun.

Vinkit pyörän huoltoon:

  • Pese pyörä lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Laimennettu tiskiaine sopii hyvin. Voit käyttää pesussa apuna esimerkiksi vanhaa hammasharjaa. Huuhtele ja kuivaa pyörä huolellisesti.
  • Ketjut: Voitele pyörän ketjut ketjuöljyllä ja tarkista ketjujen kunto. Öljyn annetaan imeytyä 20-30 minuuttia, jonka jälkeen ylimääräinen öljy pyyhitään pois.
  • Jarrupalat: Tarkista jarrupalojen kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Pyörässä tulee olla vähintään yksi tehokas jarrulaite.
  • Renkaat: Varmista, että renkaat ovat ajokunnossa eikä niissä ole reikiä tai halkeamia. Pumppaa renkaat täyteen.
  • Valot: Tarkista pyörän valot ja heijastimet.
  • Lopuksi tulee tarkistaa, että kaikki pyörän ruuvit ja mutterit on kiristetty kunnolla eikä mikään kolise tai pyörästä kuulu ajettaessa ylimääräisiä ääniä. Tee huollon jälkeen testiajo, ja jos kaikki on kunnossa, pääset nauttimaan pyöräilystä!

Tieliikennelain mukaan pyörässä tulee käyttää pimeän tai hämärän aikaan ajettaessa valkoisen tai vaaleankeltaisen etuvalon lisäksi punaista takavaloa. Valot voi kiinnittää vaihtoehtoisesti myös pyöräilijään, kypärään tai reppuun.

Valojen lisäksi pyörässä on oltava valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet. Pyörässä tulee olla myös soittokello. Polkupyöräkypärän käyttö on suositeltavaa.

Nainen ajaa polkupyörällä lapsi kyydissä.
Kuva: Liikenneturva

Nurmijärven liikenneturvallisuustyöryhmä toivottaa kaikille turvallisia ajokilometrejä pyörän satulassa!

 

Lähteet ja lisätietoja: Liikenneturvan Jalan ja pyöräillen opas (pdf)

Takaisin listaukseen