Ajankohtaista

Lapset, Liikenne, Opetus ja koulutus, Tapahtumat, Yritykset

Heijastinpäivän kunniaksi pääkirjaston edessä heijastinpuu 2.10.

28.9.2023

Valtakunnallista heijastinpäivää 1.10. vietetään kymmenennen kerran tänä vuonna. Heijastinpäivä on Liikenneturvan lanseeraama teemapäivä, joka muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä ja kannustaa aloittamaan heijastimien käytön ulkoiluvaatteissa viimeistään heijastinpäivänä.

Kunta osallistuu heijastinpäivään viemällä omia ja Liikenneturvan heijastimia pääkirjaston edessä olevaan puuhun maanantaina 2.10.2023. Kuntalaiset voivat käydä ottamassa puusta  heijastimen itselleen klo 12 lähtien. Kunta haastaa myös yritykset mukaan – heijastinpuuhun voi käydä vapaasti ripustamassa yrityksen omia heijastimia.

Käytä heijastinta niin taajamassa kuin sen ulkopuolella

Jalankulkijan on käytettävä lain mukaan heijastinta pimeällä liikkuessa. Heijastimen käyttö on tärkeää taajaman ulkopuolella, mutta myös valaistussa taajamassa. Jalankulkijan ja pyöräilijän havaitseminen voi olla vaikeaa katuvalaistuksesta huolimatta erityisesti sateisella tai sumuisella säällä. Auton kuljettajan näkemiseen vaikuttavat myös auton valojen kunto sekä tuulilasin likaisuus.

Vuonna 2020 yli puolet jalankulkijan kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtui pimeässä tai hämärässä. Liikenneturvan seurannan mukaan heijastinta käytti vuonna 2021 joka toinen jalankulkija.

Kiinnitä heijastin oikein

Autoilija havaitsee parhaiten riippuvan heijastimen, joka on kiinnitetty polven korkeudella tien puoleisella sivulle. Stretch- tai jousiheijastin kannattaa kiinnittää kumpaankin käsivarteen, jolloin heijastimet näkyvät joka suuntaan.

Erilaiset heijastimet täydentävät toisiaan, ja mitä useampi heijastin – sen parempi näkyvyys joka suunnasta.

Takaisin listaukseen