Ajankohtaista

luonto, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Siistiksi, Viheralueet

Etanaroskakorit Rajamäelle ja Kirkonkylälle

31.5.2022

Espanjansiruetana on erittäin haitallinen vieraslaji, joka on hyvä hävittää niin omasta puutarhasta kuin julkisilta alueilta. Ne ovat kaikkiruokaisia, laumassa kulkevia nilviäisiä, jotka tuhoavat nopeasti istutukset.  Espanjansiruetanahavaintoja on jo tehty kunnan alueella tänä keväänä, minkä takia etanaroskakorit viedään tänään paikoilleen Kirkonkylälle ja Rajamäelle.

Etanaroskakorien sijainnit

Etanaroskakorit sijaitsevat pääsääntöisesti samoilla paikoilla kuin viime vuonna. Poikkeuksena viimevuotiseen on kahden roskakorin poisjäänti, koska niihin ei viime vuonna laitettu etanoita, vaan roskakorit täyttyivät muusta jätteestä. Etanaroskakoria ei ole tänä vuonna kirkonkylällä Laidunkaaren ympyrän lähellä, eikä Rajamäellä Isokalliontien alkupäässä koirapuiston P-alueella.

Etanaroskakorit Kirkonkylällä

  • Aleksis Kiven tiellä, lähellä Perttulantien risteystä
  • Väinöläntiellä viljelyspalstan ja koirapuiston parkkipaikalla

Etanaroskakorit Rajamäellä

  • Airiontiellä
  • Lehdontie ja Suotien risteyksessä
  • Isokalliotien ja Jalavatien risteyksessä

Tapa etanat ennen roskikseen laittoa

Espanjansiruetana on kookas, täysikasvuisena noin 7–14 cm:n pituinen etana. Sen väritys on hyvin vaihteleva – on oranssinpunaruskeita, likaisenruskeita ja mustia yksilöitä. Jalan alapinta on kokonaan vaalea, tai reunoiltaan hieman keskiosaa tummempi. Lisätietoa espanjansiruetanasta vieraslajit.fi-sivustolla.

Etanoiden kerääminen on tuloksekkainta sadesäällä ja illalla. Keräämiseen on hyvä varautua kumihanskoin infektioriskin takia.

Etanat pitää tappaa ennen kuin ne laitetaan etanaroskakoriin pakattuna, esimerkiksi suljetussa muovipussissa.

Etanan saa hengiltä leikkaamalla sen pään saksilla sarvien välistä pitkittäin tai pään voi murskata voimakkaalla iskulla, esimerkiksi kivellä tai vasaralla kovaa alustaa vasten. Etanat voi tappaa myös pudottamalla ne yksitellen voimakkaasti kiehuvaan veteen.

Espanjansiruetanahavainnot on hyvä ilmoittaa Keski-Uudenmaan Ympäristökeskukselle.

Takaisin listaukseen