Ajankohtaista

Asuminen, Ilmastotyö, Katujen kunnossapito, Kiinteistöt, Liikenne, Sähkö, Tilakeskus

Energiansäästö kannattaa

6.10.2023

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023, ja tänä vuonna jatketaan Astetta alemmas -kampanjaa. Kunta jatkaa omia toimia kampanjan mukaisesti, ja säätää lämmitysjärjestelmiä ja kiinteistöjensä lämpötilaa astetta alemmaksi. Lisäksi kiinteistöissä ja katuvalaistuksessa jatkuu lamppujen vaihtaminen ledeiksi. Katuvalaistuksen sammuttamisilla on jo nyt säästetty sekä energiaa että euroja.

Katuvalaisimien vaihto ledeiksi jatkuu

Nurmijärven tievalaistusverkossa on vuoden 2023 hankkeiden valmistuttua 11825 valaisinta, joista led-valaisimia on 2723 kpl. Tänä vuonna vanhoja purkausvalaisimia on vaihdettu led-valaisimiksi 955 kpl, ja uusia ledeillä toimivia valaisinpisteitä rakennetaan yhteensä 268 kpl.

Karkeasti arvioituna led-valaisin kuluttaa sähköenergiaa noin 50–70 % vähemmän kuin perinteinen purkausvalaisin, riippuen siitä minkälaiselle tielle valaisin on asennettu.

Viime vuonna valaistukseen käytetyn sähköenergian määrä oli 4669 MW/h. Vuonna 2023 kulutusta on arviolta 1000MW/h vähemmän johtuen led-tekniikkaan siirtymisestä sekä yö- ja kesäajan -katuvalaistuksen sammutuksista.

Myös kunnan kiinteistöissä jatkuu valaisimien vaihtaminen ledeiksi.

Katuvalojen sammutuksella säästetään kymmeniä tuhansia euroja

Kesäsammutusten toteutunut säästö kesältä 2023 oli 400 MW/h eli 40 000 €, jos energian hinta on 10 senttiä/kW/h. Tieto on poimittu Nurmijärven sähkön kulutusmittauspalvelusta.

Tällä hetkellä kunnassa tievalaistus sammutetaan arkisin klo 0.00–04.00, lukuun ottamatta keskustoja ja taajamia. Yönaikaisten sammutusten laskennallinen säästöarvio vuositasolla on yli 600MW/h eli 60.000 €, jos energian hinta 10 senttiä/ kW/h. Tämä on laskennallinen arvio, sillä katuvalaistuksen yöajan sammutukset on aloitettu 7.8. joten dataa pitää vielä kerätä ennen täsmällistä tietoa.

Keskustoissa ja taajamissa, joissa yöajan sammutusta ei tehdä, on käytössä led-valaisimissa himmennysprofiili. Se säätää ennalta määritetyllä ohjelmalla valaistusta himmeämmäksi öisin. Saavutettu säästö led-valaisimessa nyt asetetulla himmennyksellä on noin 30 % verrattuna ei-himmennettävään led-valaisimeen.

Energiansäästöviikko

Energiansäästöviikko nostaa esiin – joka kodin ja organisaation pienet ja nopeavaikutteiset energiateot ovat yhä tärkeitä. Ja niiden toivotaan olevan pysyviä toimintamalleja. Lisäksi viikolla kiinnitetään huomiota pitkäkestoisiin energiatekoihin, joilla energiakestävyyttä saadaan tehostettua.

Astetta alemmas – kampanja innosti viime talvena mukaansa yli 800 organisaatiota ja yhteisöä. Myös kuluttajat säästivät vaikeassa energiatilanteessa noin neljä terawattituntia sähköä. Huippukulutustuntien aikana ja kriittisimpinä päivinä kulutusta nipistettiin niin paljon, että se korvasi täysimääräisesti Venäjältä aiempina vuosina tuodun sähkön.

Lisätietoa energiansäästöviikosta Motivan verkkosivuilta.

Takaisin listaukseen