Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Uusitun kirjaston tiloja jouduttu sulkemaan hölmöilyn vuoksi – mikä avuksi?

27.10.2022

Pääkirjaston uusitut hienot tilat avattiin kolmisen viikkoa sitten. Yhteinen olohuoneemme sai paljon kehuja viihtyisyydestä ja siisteydestä, sekä siitä että eri kohderyhmiä oli huomioitu omilla mukavilla tiloilla. Nyt ollaan valitettavasti tilanteessa, että joitain tiloja on jouduttu sulkemaan ja käyttöä rajoittamaan, ilkivallan, hölmöilyn ja välinpitämättömän käytöksen vuoksi.

Oleskelutiloissa on käyttäydytty huonosti, sotkettu paikkoja ja istuintyynyjä sekä aiheutettu häiriötä. Lattioille on syljeskelty ruokatahroja, vessasta on ruuvattu irti palovaroitin ja käsidesiä on väärinkäytetty.

Henkilökunta on puuttunut tilanteisiin, puhuttanut asianosaisia, rikoksista on tehty ilmoitukset ja valvontaa on lisätty. Nyt myös tilat, joissa häiriökäyttäytymistä on esiintynyt, on suljettu.

Tilanne tekee surulliseksi ja saa pohtimaan, mitä vielä voisimme tehdä, jotta yhteistä omaisuuttamme arvostettaisiin ja siitä pidettäisiin huolta.

Samaan aikaan toisaalta tulee viestejä, että päiväkodin pihalla on sulatettu ja poltettu leluja, revitty seinästä laudoitusta ja rikottu kiipeilyteline.

Tai että jonkun koulun pihalla oli ajeltu moottoriajoneuvoilla, rikottu ikkunoita ja tuhrittu seiniä.

Monet näistä ilkivallanteoista ja ajattelemattomuuksista aiheuttavat paitsi aineellisia ja taloudellisia vahinkoja, myös henkisiä vahinkoja. Jokin aika takaperin erään koulun oppilaiden itse ideoima ja suunnittelema, sekä demokraattisesti äänestämä koulun leikki- ja ulkoilupiha istutuksineen oli turmeltu lähes tyystin. Siinä meni usean kuukauden hyvää mieltä ja yhteishenkeä rakentanut työ yhdessä yössä.

Valitettavasti ilkivaltaa on Nurmijärven kunnan kohteissa kameravalvonnasta, kiertävästä vartioinnista, jalkautumisista, hälyttimistä ja muista varotoimista huolimatta paljon. Rikosilmoituksia jätetään lähes päivittäin. Asioiden selvittämiseen, korjaamiseen ja ilkivallan ehkäisyyn kuluu valtava määrä työtunteja ja korjauksiin joudutaan käyttämään yhteisiä veroeurojamme kymmeniä tuhansia vuosittain. Vuonna 2021 summa oli noin 62 000 euroa.

Miten voisimme toimia nykyistä paremmin ilkivallan ehkäisemiseksi? Miten saisimme lisää ymmärrystä ja tahtoa pitää huolta yhteisestä omaisuudestamme?

Outi

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä