Nurmijärven blogi

Kommentti

Kommentti

Skeittiparkit kuuluvat kaikille, mutta aloittelijoiden kannattaa edetä maltilla

14.7.2020

Skeittiparkit ovat Nurmijärvellä olleet erittäin suosittuja nuorison keskuudessa. Parkeilla on riittänyt kävijöitä ruuhkaksi asti, mikä on johtanut läheltä piti -tilanteisiin ja herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Vanhemmat ovat olleet huolissaan skeittiparkkien tuvallisuudesta pienemmille harrastajille, kun taas kokeneemmat harrastajat harmittelevat tilanpuutetta ja sitä, että oma aika harrastamisesta kuluu kokemattomia väistäessä.

Klaukkalan skeittipaikka
Klaukkalan skeittiparkki on suosittu liikuntapaikka.

 

Skeittiparkit ovat kaikille avoimia liikuntapaikkoja, johon kuka tahansa saa mennä harjoittelemaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että aloittelevalle harrastajalle reilit, rampit ja muut esteet ovat monesti liian haastavia paikkoja aloittaa – skeittiparkki ei ole oikea paikka harjoitella alkeita.

Suosittelenkin, että vanhemmat joiden lapset vasta aloittavat lajia, ohjaavat lapsensa harjoittelemaan perusasiat ensin tasaisella maalla. Kun laudan hallinta, tasapaino, jarrutus ja nopeat suunnanmuutokset alkavat olla hallussa, on lapsi valmiimpi siirtymään skeittiparkille haastamaan itseään. Harrastin itse skeittausta lapsuudesta lukioiälle asti ja ensimmäisen vuoden muistan harjoitelleeni tasamaalla ja vähitellen siirtyneeni hyppimään pienien esteiden yli. Parkilla liikkuessa perusteet on jo oltava hallussa, koska porukassa ja nopeammassa ympäristössä tulee aina odottamattomia tilanteita, jolloin jarruttaminen, toisen skeittaajan linjojen lukeminen ja väistämisen taito on hyvä olla hallussa. Uskon haasteen olevan siinä, etteivät kaikki vanhemmat ole esimerkiksi itse harrastaneet lajia, joten perusteiden opettaminen voi olla hankalaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että samat normit näkyvät myös perinteisissä lajeissa; aloittelevaa laskijaa ei laiteta laskettelukeskuksessa heti kilparinteeseen pujottelijoiden sekaan eikä uimataidon juuri oppinutta lasta pitkään altaaseen matkauimareiden sekaan.

Kun aloitteleva skeittari on saanut perusteet haltuun, on hänen turvallista ja mielekkäämpää siirtyä skeittiparkille opettelemaan uusia juttuja. Useat kokeneemmat harrastajat myös usein mielellään neuvovat parkilla, miten toimia ja opettavat uudempia harrastajia lukemaan linjoja. Kokemattomammat harrastajat ovat yhtä lailla oikeutettuja käyttämään skeittiparkkeja, mutta maltti on hyvä pitää päässä uutta taitoa opetellessa. Jos uusi harrastaja joka tapauksessa haluaa mennä jo aikaisemmassa vaiheessa ottamaan tuntumaa skeittiparkkiin, kannattaa sinne suunnata rauhallisempaan aikaan esimerkiksi aamupäivällä. Yhteisellä ajatuksella ja rauhassa etenemällä saadaan kyllä kaikki mahtumaan skeittiparkeille turvallisesti.

 

Kalle Koski, vs. liikuntapaikkapäällikkö

Takaisin listaukseen

Nurmijärven kunnan vs. liikuntapäällikkö ohjeistaa blogikirjoituksessaan käyttämään kunnan skeittiparkkeja. Vanhemmat ovat olleet huolissaan skeittiparkkien tuvallisuudesta pienemmille harrastajille, kun taas kokeneemmat harrastajat harmittelevat tilanpuutetta ja sitä, että oma aika harrastamisesta kuluu kokemattomia väistäessä. Koski kirjoittaa, että skeittiparkit ovat kaikille avoimia liikuntapaikkoja, johon kuka tahansa saa mennä harjoittelemaan. Hän kuitenkin suosittelee, että aloittevat harrstajat opettelevat alkeet tasaisella maalla, sillä reilit, rampit ja muut esteet ovat monesti liian haastavia paikkoja aloittaa harjoittelua.