Nurmijärven blogi

Näin Nurmijärvi rakentuu

Näin Nurmijärvi rakentuu

Sähköistä kauppaa

21.10.2021

Maanmittauslaitoksen hallinnoimassa Kiinteistövaihdannan palvelussa (KVP) voi tehdä esimerkiksi kiinteistökauppoja ja maanvuokrasopimuksia sähköisesti. Kiinteistökauppojen teko on jouheaa, nopeaa ja turvallista – ja yhtä pätevää kuin papereilla tehty kauppa.

Kiinteistövaihdannan palvelu

Kiinteistövaihdannan palvelu mahdollistaa muun muassa kiinteistön myynnin sekä ostamisen, vaihtamisen, kiinteistön lahjoittamisen tai vuokraoikeuden luovuttamisen. Palvelussa on myös mahdollista valtuuttaa esimerkiksi pankki tai kiinteistönvälittäjä tekemään kiinteistökauppa puolestasi. Lisäksi voit hakea kiinnityksiä tai sähköisen panttikirjan siirtoa, jos lainanantaja muuttuu.

Nurmijärven kunta otti Kiinteistövaihdannan palvelun käyttöön reilu vuosi sitten. Aloitimme palvelussa ensin sähköisten kauppakirjojen tekemisen, ja myöhemmin siirryimme tekemään myös sähköisiä maanvuokrasopimuksia. Tällä hetkellä olemme tehneet palvelussa vajaa 100 kauppakirjaa ja maanvuokrasopimusta.

Sähköinen asiointi on turvallista

Kohteen tiedot tulevat reaaliaikaisina Maanmittauslaitoksen kiinteistötieto-järjestelmästä, KTJ. Tämä vähentää virheiden mahdollisuutta ja tieto on aina ajantasaista. Järjestelmä tarkistaa lainsäädännön muotovaatimukset: luovutustarkoituksen, luovutettavan kiinteistön, myyjän ja ostajan sekä kauppahinnan tai muun vastikkeen tiedot.

Kaupan osapuolet, myyjä ja ostaja, kirjautuvat järjestelmään itselle sopivana aikana, vahvaa sähköistä tunnistautumista käyttäen.  Ja allekirjoittavat luovutuskirjan sähköisesti. Myyjä ja ostaja voivat myös valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolesta. Sähköisessä kiinteistöluovutuksessa ei käytetä kaupanvahvistajaa.

Hakemus, kuten lainhuutohakemus tai vuokaraoikeuden kirjaus tulevat vireille automaattisesti, eikä niitä tarvitse erikseen hakea. Sähköiset hakemukset ovat arkistokelpoisia.

Nopeaa ja helppoa kaupantekoa

Kiinteistövaihdannan hyviä puolia on mielestäni kaupanteon helppous, nopeus ja on se edullisempaakin. Voit tehdä kauppakirjan ilman kaupanvahvistajaa, ja säästät näin kaupanvahvistuspalkkion, 120 €. Palvelussa asiointimaksu on 185 €, ja se sisältää myös lainhuudatusmaksun.

Kauppakirjan voit vaivattomasti kirjoittaa vaikka omalta kotisohvalta, ja käyttää matkanteon ajan johonkin muuhun. Palvelu on käytettävissä joka päivä klo 00.15–23.15, ja chatin kautta saa tarvittaessa neuvoja.

Palvelu nopeuttaa kaupantekoa, lainhuuto lähtee vireille heti. Palvelun nopeudesta ja sujuvuudesta olemme saaneet paljon positiivista palautetta asiakkailta.

 

Bloggaajana

Hannu Kujala  

maankäyttöpäällikkö  

Takaisin listaukseen

Blogi-kirjoituksia rakentamisesta, maankäytöstä, kaduista, virkistys- ja liikunta-alueista, ympäristöasioista, asumisesta ja liikenteestä. Blogin kirjoittajina kunnan työntekijät ja sidosryhmien edustajat.

Ilmakuva Nurmijärven kirkonkylästä.